Landsbygden.

Sundre, 19 Sept.
En förgiftning af mindre svår art har häktade f. d. fyrbiträdet J. F. Engman begått. Som vanligt har han aldrig koannat vara sams med någon menniska. Särskildt om någon stått i förmanskap öfver honom. Så ock på Faludden. Der var han mycket hätskt på myrmästaren Ankarcrona och sin vana trogen skulle han naturligtvis skada. Åt herr A. sjelf trodde han sig väl ej komma, annars hade ban väl försökt.
En vacker morgon öfverraskades fyrmästaren, att en honom tillhörig präktig gris utan något föregående helt hastigt gått till de sälla jagtmarkerna. Förlusten var känbar, då djuret, som »sjelfdog», måste nedgräfvas. Nu har det kommit i dagen hvilken sjukdom ändade kultingens unga lif. Engman hade nämligen till en god vän yppat, att han (ef hämd) till fyrmästarens nasse gifvit gift, så att han dött. Hade den »gode vännen» då omtalat rätta förhållandet, hade aldrig något mord skett å Lundqvist, ty då hade Engman med samma afekedats från tjensten.

Norra Gotland.
»Stenkyrketjufvarne» ha redan med friska krafter börjat operera med höstgeschäft. För en tid sedan gjordes å en natt inbrott å 3 skilda ställen. I en källare kröpo de in igenom ett fönster, tände på tändstickor och letade rätt på ett parti smör, som de funno för godt taga med sig; i ett brygghus togs en tjerding mjöl och till sist skattades äggförrådet hos en anvan person. Alla ställen lågo bredvid eller tätt vid landsvägen, så att rädda tyckas de ej vara. Samma natt mötte en person en karl med hatten nedtryckt i pannan, knogande på en säck. Som intet ondt anades, fick säckbäraren gå, och han blef ej igenkänd. Att personen ifråga var tjufven, är ej säkert, men ligger mycket nära till hands.

En argsint byting om 14 år blef häromdagen vid sädstackning så ond på en qvinlig kamrat vid arbetet, derför att ban ej fick stå på den plats, han ville, att han slungade hötjugan i ansigtet mot denna, Ena klon träffade svårt, nära intill ögat. Läkarehjelp har måst anlitas flera gånger. Huruvida synen kan räddas är ovist.

Cyklonen förorsakade stor skada på gärdsgårdarna härstädes, som ligga nere å flera håll från ena hagen till den andra. En följd häraf är, att kreatur å olika hagar komma och gå om bvart annat och bli svåra att få tag i. Större nöt kunna väl täml. bra skiljas åt, men med får är saken värst.

Apropå får har ett par bättre hundar måst skjutas i dagarne, enär de öfverraskats med jagtsport på nämda djurslag.

Södra Gotland, 20 Sept.
Kornet har nu med få undantag blifvit inbergadt under en väderlek som på sista tiden varit utmärkt tjenlig för inforslandet. Vigten å detsamma har i år växlat från 13 till 13 1/2 pund pr tunna, efter gamla räkningen. Priset har ännu icke blifvit bestämdt på handelsplatsen å Burgsvik.

Potatisupptagningen har börjat på åtskilliga ställen och stor klagan förspörjes öfver att den är myciet angripen (på vissa platser ända till 50 procent) af röta.

Nötkreatursprisen ha här varit jämförelsevis höga, så att 135 till 150 kr. har erhållits för en medelstor dragoxe och 60—85 kr. för en god mjölkko. Hästar ha deremot rönt ringa efterfrågan.

God afkastning fick en landtman af sina bi då han häromdagen företog slagt, i det att ej mindre än 13 1/2 liter (= 5 kannor) göd och välsmakaude honung erhölls efter ett enda samhälle.

Rikt jagtbyte erhöllo fyra jägare, då de för några , dagar sedan pröfvade sin skicklighet i jagtgudinnans tjenst inom Sundre socken. De erhöllo ej mindre än sjuttioåtta rapphöns och nio harar på omkr. en och en halt dag, hvilket ju kan sägas vara vackert.

Från Sundre till Ume skola de blocksten skeppas, som för närvarande brytas och huggas i Hallströmska brottet derstädes, under ledning af hr Appel, som regt hit för detta ändamål. Stenblocken lära skola användas till kolonner, listverk o. d. på det nya rådhuset i Ume.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *