Från landsbygden.

Slite, 29 Aug.
Orkanens förebud i torsdags voro ej många; en blick på barometern visade dock att något var i görningen, ty utom det att den förut stod lågt, sjönk den helt hastigt til 750 na.
m. Hafsvattnets plötsliga stigande och fallande med ett olika vattenstånd af nära 1 meter ingaf ock onda avingar. Vinden, som på morgonen var ostlig, öfvergick snart till sydlig med tämligen hög sjö. Plötsligt syntes hafvets vågor upptorna sig i väsnlig riktning för att ögonblicket derefter försvinna i ett skum, yrande högt upp i luftan och nu hade orkanen hunnit fram till platsen sättande folket i rörelse som vid en eldsvåda, oaktadt regnet störtade ned i strömmer.

Orkanens härjningar. En telefontråd mellan handl. Nyströms kontor och hemmet sprang vid första angreppet. Ett stort i inre hamnen liggande tyskt skepp, hvars barlast nyss förut uttagits, vräktes åt sidan så att det såg ut som det skulle kantra. En i Bachér-Degermanska] parker, stående silfverpoppel hållande nära 4 meters omkrets vid roten uppdrogs med rötterna, i fallet krossande och afbrytande en lind af en sågstocks tjocklek, Taket å en kalklada vid Lenna, tillhörig herr Nyström, bortfördes, hvarvid den läskade kalken yrade omkring i luften och utfördes i hafvet. En större fiskbåt stående uppdragen vid »Sjuströmmar» splittrades, en bredvik stående eka fördes upp till landsvägen. D3 höga popplarne ilandtbrukare Forslunds vid Tjelder trädgård, hvilka erbjödo en skön anblick från sjön vid inseglingen till Slite, fingo ock lemna sin höga plats, i fallet törstörande de talrika froktträden. Hvad som mest bevisar orkanens häftighet torde vara, att ekar på flere ställen dels afbrutits och dels med rötterna uppryckts, Att fönsterrutor krossats i mängd, ja hela fack lösryckts, är under sådana omständigheter mindre underligt. Vid Hägvards i Gothem har en större halmstack bortförts utan att lemna minsta spår efter sig De oskurna kornfälten hafva tagit mycken skada i det kornet dels ned- och dels afslagits.

Olyckor, hittills kända, hafva ej heller uteblifvit. Vid Takstens egendom i Lärbro aflyftades ett logtak, hvarvid disponenten Grönvall skadades så att han afled.

Från St. Olofsholm ingår underrättelser att hemmansäg. Karl Söderström, som var vid qvarnen för att mala, skulle ur qvarnen rusa ut för att tillse sina hästar, hvarvid han träffades af en afblåst qvarnvinge och blef mycket illa skadad.

Södra Gotl., 30 Aug.
En fruktansvärd orkan drog i förgår vid niotiden fram öfver södra trakten af Gotland, hvilken lemnade tydliga spår efter sig, hvar han drog fram. Så t. ex. blefvo en massa träd uppryckta med rötterna, en mängd fönsterrutor krossade, tak å bonings- och uthus aflyftade på flera ställen, fiskarebåtar slungade långt från sina platser och krossade, gärdesgårdar i oändlighet jämnade med marken, väderqvarnar ramponerade m, m. som vittnade om stormens väldiga häftighet och styrka. Särdeles ömkeligt var att se de många kornstackar som lågo utbredda och kringkastade på åkerfälten; ja en del af dessa hamnade till och med i närliggande hagar och ängar bland buskar och snår.

God förtjenst nu på hösten ha sandstensarbetarne i Sundre och kringliggar.de trakter erhållit med brytning och huggning af blocksten i Hallströmska sandstensbrottet, der arbetet nu åter upptagits, Dagliga arbetare erhålla ända till 25 öre i timmen.

Ett ofrivilligt bad fick en landtman från södret för kort tid sedan. Solen brände hett och vår man som körde ett par oxar passerade förbi en större brya, då de af flygfäna hårdt ansatta djuren med svansen högt i vädret sprungo bums ut i bryan och tvärt i genom densamma. Väl uppkomna på »andra stranden» stannade de efter det behagliga badet, under det bonden satt der på vagnen, som ännu stod i bryan, alldeles halfdöd af både förskräckelse och det våta elementets inverkan.
Han kom dock omsider på det torra igen, men då var han ock grundligt genomblött inpå kroppen.

Norra Gotland, 1 Sept.
En armstjock huggorm dödades häromdagen uti Elinghemsmyr. Under dödsslaget sprack den, och befans då hafva nio lefvande ungar uti sig. Den som skulle påtaga sig döda honom, kunde ej fallborda sitt verk, utan måste tillkalla hjelp, Ormen hade en längd af två alnar.

Den orkanlika storm, som rasade fram häröfver i torsdags middag gjorde stora förödelser. Träd afbrötos, gärdesgårdar kullkastades i stora sträckor, så landtmannen har att göra med att taga reda på sina kreatur, att de ej komma på villovägar.
Kornstackarne, som stodo så vakra på fälten, kullblåste och säden flög hela åkern omkg; så allt måste åter uppsättas och omäfsas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *