AIK GJORDE FIN FAST LANDSDEBUT…

Gunnar Söderholm, AIK:s nyförvärv frän IFK, gjorde en bra match i sin debut för ”gnagarna”. På bilden är han på väg att snurra upp en Väckelsång-försvarare.

Av LASSEMAN LARSSON
AIK fick en lyckad start i sin fastlandsdebut i fotboll. Det blev nämligen seger mot Väckelsångs III med 2-0 (0-0). Och vinsten var hur rättvis som helst. Någon stor match var det aldrig även om båda lagen stundvis glimtade till med vackert spel. Historiska målskyttar för AIK var, ”Kalmar” Järlhem och Ulf Almlöf.
Det var två serievinnare från i fjol som möttes på ”Vallen”. Väckelsång vann sin div. V-serie mycket klart, nio poäng till närmaste lag, medan AIK däremot hade betydligt svårare innan seriesegern var i hamn.
Även om AIK inte imponerade mot ett medelmåttigt fastlandslag så kan man redan nu fastslå att laget är på väg, till stor glädje för lagledaren Stanley Lantz och ”gnagarnas” supportrar.
Väckelsång inledde bäst men kedjespelarna var mycket tama varför AIK-försvaret med Göran Mattsson som säker målvakt och Ivan Cederlund som omutlig centerhalv hade det relativt lugnt. Nej, bättre fart var det över AIK:s kedjespel där speciellt Lasse Eklöf skall rosas för sitt slit, fräcka dragningar och fina passningar. En stor positiv överraskning var också Gunnar Söderholm, f. d. AIK, som kan bli något alldeles extra när han får spela in sig i laget.

MÅLLÖST
Efter en mållös första halvlek tog AIK i inledningen av andra ledningen med 1-0. AIK fick frispark någon meter utanför straffområdeslinjen, ”Kalmar” Järlhem la bollen tillrätta och snitsade in lädret via Väckelsångs-målvakten Allan Johanssons händer. Målet blev upptakt till flera fina AIK-anfall varav de flesta signerade av Rune Nilsson på högerinnern.
Då 20 minuter spelats av den andra halvleken kom så AIK:s mål som gav 2-0. Ett inlägg från Gunnar Söderholm letade sig till Rune Nilssons huvud. Rune i sin tur knoppade bollen till Ulf Almlöf som vidarebefordrade bollen i nät.

ENSAM MOT MÅL
Väckelsång blixtrade nu till och drog upp ett par farligheter som så när resulterat. Man minns speciellt då högerinnern Åke Svensson var totalt fri med Göran Mattsson men trots detta inte förmådde reducera.
Göran och Ivan Cederlund är nämnda. Som helhet skall sägas att hela försvaret spelade bra. Yttrarna Lasse Eklöf och Gunnar Söderholm var de främsta i anfallet tillsammans med Rune Nilsson.
Väckelsång hade en bra målvakt i Allan Johansson och finfin stopper i Erik Fransson. Centern Ake Sandberg var den bäste i en matt kedja.