Från landsbygden.

Hemse, 1 Juni.
»Nihilister» i Hemse.
Stor uppståndelse ägde rum härstädes förliden torsdag eller Kristihimmelsfärdsdag. Vi lefva i strejkarnas tid, kantänka, äfven på Gotland. Till följd af högtiden, det vackra vädres och troligen äfven med anledning at bröllopstillställning föregående dag i Alva var en stor mängd menniskor, gamla och unga, på benen både under natten till och med tidigt på morgonen torsdagev. För den som passerade någon af vägarne fram till jernvägsetatiooen sistnämda dag på morgonen och förmiddagen märktes tydligen att något ovanligt stod på färde. Personer stodo gruppvis här och der samtalande, pekande och sågo mystisko ut, cch hvar och en man mötte var genast till reds att fråga: har du sett hvad som är skrifvet? Då svaret blef nekande med åtföljande fråga: hvar? svarades med en svängning med handen mot närmaste lykt- eller grindstolpe. Man gick åstad att stilla sin nyfikenhet och se! inom föga emakliga dekorationer af rödt och svart var infattad en till allmänheten riktad strejkuppmaning hvars skandalösa innehåll med voggranhet här återgjves:

»Varning. En längre tid har tvänne afgudabeläten varit ett kräftsår för hela samhällskroppen, hvilka härjat som indianhöfdingar i detta fredliga samhälle, Dessa höfdingar eller rättare sagdt bofvar eller stortjulvar äro (bär angåfvos namnen på två personer vid landtstaten). Fly dem som ulfvar! akten eder för deras klor, ty deras makt är stor!» Enligt hvad ofvan nämdt är, hölls bröllopet På onsdags e. m, och fortsattes dagen derpå,då de nygifta på e. m. skulle resa till Visby och vidare till sitt blifvande hem. Dagen till ära hade under natten »proklamationen» med mycken omsorg anbragts å lykt- och grindstolpar, ja ätven å träden inom Hemse samt såsom många påstå äfven å grindstolpar i Alfva.
Att få (om ens någon) kunna gilla ett sådant sätt att offentliggöra sitt misshag för de nämda två personerna är gifvet. Man spanar också nyfiket efter gerningsmannen.

Gotlands Allehanda
Måndagen 3 Juni 1889
N:r 63

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *