Från landsbygden.

Vamlingbo, 20 Dec.
Från de ordinarie

Decemberstämmorna,
som i förgår förrättades i skolhuset, torde ett och annat vara af intresse att anteckna. Af uppbördslängderna framgick att nästkommande års kommunalskatt utgår med femtiosju öre på fyrk för i mantal satt jord, Val af revisorer i de olika kassorna verkstäldes. Af de för två år sedan valde kyrkorådsledamöterna afgick nu halfva antalet genom lottning, och dess platser besattes ånyo. I skolrådet, der samma förhållande ägde rum, voro åtskilliga stämmoledamöter ense om att invälja socknens skollärare, såsom ledamot, men detta förslag mötte motstånd från flertalets sida.
Den kommunen åliggande skyldigheten, att besörja postens fram- och Återskaffande en gång i veckan & linien Burgsvik—Vamlingbo, utsattes på auktion till den minstbjudande, dervid lägsta anbudet, 28 kronor för år, &ntogs af stämman. Till ledamöter i kreatursförsäkringsnämden återvaldes de nu afgående.
Vid derefter förrättad entreprenadauktion, för anskaffande af omkr. 30 kastar furuved till pastoratets skolors- och lärarepersonals behof, betingade densamma ett pris af 10 kr. kasten fritt levererad på platsen, — Samma dag sammanträdde de snöskottniagsskyldige i denna socken, med anledning deraf att Hamra sockenmän som yrkat att vinterväghållningsskyldige i denna socken måtte åläggas att äfven besörja sröskottningen å den del af kommunikationsvägen emellan berörde socknar, der genom verkstäldt laga skifte Vamlingbo fått sig jord tillskiftad på ömse sidor om vägen m. m. och som förut besörjts af sökandena; hvilken ansökan af länsstyrelsen bifallits, och beslöts nu att besvär skulle hos Kammarkollegium anföras öfver utslaget i fråga, för hvars uppsättande och undertecknande utsågs en komité af fyra personer.

En olyckshändelse
med dödlig utgåvg timade häromdagen i en grannsocken, der en fjortonårig yugling under lek på is hoppadaöfver en gärdesgård, med den beklagliga påföljd, att antagligtvis några blodkärl eller dylikt eprungo sönder, så att han i medvetslöst tillstånd måste bäras till sitt hem, der den förhoppningsfalle ynglingen efter ett par tre timmars förlopp afled.
I afseende på fodertillgången åt kreaturen, har denna del at vintern som nu förflutit, varit mycket tillfredsställande för kreatursägarne på söde; stora flockar af får och stundom lfven »storkreatur» synas dagligen beta på marken, och derigenom inbespares ju en god del af det måvgenstädes allt för knappa fodret, så att nu tyckes man med tämligen ljusa utsigter i detta hänseende emotse den kommande våren.

Gotlands Allehanda
Fredagen 21 December 1888
N:r 102

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *