En samhällsangelägenhet

af högsta vigt, som vi kär i Visby länge försummat och i fråga hvarom vi ännu stå efter de flesta svenska samhällen af samma storlek i afseende på folkmängd och betydelse, är vården om de lokala förhållandena beträffande vårt folkskoleväsende, Under det man på andra orter bygt det ena »skolpalatset» efter det andra med ljusa, trefliga, sundt uppförda och centralt beläg na undervisningslokaler, befinna vi oss här ännu i ett tillstånd som icke längre bör få fortfara, ty frågan är trängande och behofvet i hög grad behjertansvärdt.
För pågra år sedan gjordes en ansats till afhjelpande af de värsta olägenheterna, men saken stannade vid uppgörandet af en numera förkommen ritning till nybygnad.
Folkskoleinspektören kyrkoh. Odin har emellertid nu ånyo tagit upp denna fråga, som han särskildt innesluter i skolrådets åtanke.
Isyonerhet beträffande småskolorna är tillståndet rent af jämmerligt: Placerade vid de trångaste, mörkaste och mest trafikerade gatorna uti hus, der undervisningen störes dels af gatubullret, dels af närboerde grannar, och med gårdsplarer för barnens lekar på osunda bakgårdar af stundom blott några qvadratalnars vidd, sakna dessa skolor afklädningsrum; ja ett bland dem till och med förstuga, hvadan barnen inne i skolsalen måste förvara ytterplagg och mössor. Hurudan luften vid tillfällen af nederbörd skall blifva efter 2—3 timmars vistelse derinne, kan man lätt föreställa sig. Och hvad beträffar utrymmet, så har hvarje barn i dessa lokaler att förfoga öfver blott 12 qv. fots golfyta och 109 kub.-fots luftrymd, då i väl ventilerade skolrum hvarje barn behöfver minst 17 qv. fots golfyta och 200 kub:fots rymd. Stor bristfällighet råder ock med afseende på ljusförhållandena och fönsterytans förhållande till golfytan. Så utgör den förra i en lokal 48 qvadratfot, motsvarande icke fullt 8 proc. af golfytan, då den i normala fall bör utgöra omkr. 20 procent.
Vid sådant förhållande må man skänka skolrådet samhällets tack att det på allvar tagit itu med en angelägenhet så ingripande som denna uti det uppväxande slägtets fysiska utveckling och välbefinnande.
Skolrådet har, såsom man kunde vänta, icke inskränkt sig till frågan om förbättring endast med hänsyn till småskolorna, utan har — då äfven mot de för folkskolan använda lokalerna berättigade anmärkningar kunna göras icke minst i afseende på utrymmet –— åt en komité bestående af hrr Bokström, Melin och adj. Berglund uppdragit att vidtaga förberedande åtgärder för realiserandet af frågan om förbättrade lokaler för folkskoleväsendet inom staden i allmänhet.
För att bedöma behofvet af de ifrågasatta förbättringarne hafva dessa komiterade uppgjort en tablå öfver samtlige skollokaler i staden, hvaraf inhämtas, att det nuvarande folkskolehuset, så länge lärarebostad.der är anvisad, är otillräckligt till utrymme för den fasta skolan, hvadan en klass måst söka en tillfällig fristad i stadens f. d. fattighus, samt att småskolornas lokaler äro otillräckliga äfven till antalet, hvarförutom komiterade bestyrka, att läsrummen i allmänhet äro i hög grad vanlottade med hänsyn till normal golfyta och luftrymd för barnen.
Komiterade hafva till en början tillsett, huruvida behofvet — som man med tanke på framtida utveckling velat bestämma till 8 läsesalar — skulle kunna med fördel fyllas . genom inköp af någon för ändamålet lämplig fastighet och hafva dervid kastat sina blickar på stadens nuvarande epidemisjukbussamt f. d. tändsticksfabriken.
Beträffande den förra lägenheten äro komiterade snart färdiga med sitt omdöme: den skulle kräfva för genomgripande ändringar, huset är för smalt och tomten för liten för tillbygnad, om nödig hänsyn skall tagas till behofvet af lekplats.
F. d. tändsticksfabriken åter har med hänsyn till läge, storlek och gårdsutrymme åtskilligt, som till en början synes hafva tilltalat komiterade. Men vid en närmare undersökning har emellertid visat sig, att äfven denna bygnad icke är egnad att kunna för ändamålet lämpligen användas. Ty nedre våningen, hvars golf ligger i jemnhöjd med marken, är endast 10 3/4 fot hög, Skulle au rytt golf författningsenligt 1 fot öfver jordytan — inläggas så komme man långt under den föreskrifna minimihöjden i skolrum, som är 12 fot. Detta skulle nödvändiggöra nya bjelklag i så väl nedre som öfre våningep samt murarnes påbyggande. Häraf skulle åter följa, att fönsteröppningarna måste höjas och för öfrigt göras betydligt större. Bygnadens svaga grund, ådagalagd genom sprickor och sättningar, gör det tvifvelaktigt, om den skulle tåla en ytterligare påbygnad. Men äfven oafsedt detta synes tanken på dess apterande till skollokaler böra förfalla, då sådant, enligt sakkunnigas omdöme, skulle belöpa sig till 19 tusen kr. Lägger man härtill inköpseumman för fastigheten, som antagits till 15 tusen kronor, så springer totalkostnanaden upp till 34 tusen kronor.
Då man å andra sidan har utsigt att för 30 tusen kr. — om tomt erhålles kostnadsfritt — få ett alldeles nytt, särskildt för skolbehof inredt och fullt tillräckligt envånings skolhus, så afstyrka komiterade all vidare tanke på f. d. fabrikens inköpande.
Då någon lämplig tomt inom staden icke står att finna, måste den sökas utom dess murar. Genom stadens långsträckta läge i norr och söder och ringa bredd i sträckningen öster och vester skulle emellertid en tomt, som ligger på ungefär halfva afståndet mellan stadens nordligaste och sydligaste delar, öster om staden, kunna anses relativt centralt belägen.
En sådan staden tillhörig tomt finnes ock i den klockaren på lön förut anslagna s. k. vensteråker om 31 kappland, f. n. disponerad till skolträdgård, ehuru dertill icke använd, och belägen strex till venster utanför Österport.
Komiterade förslå derför skolrådet att söka förvärfva dispositionsrätt öfver denna tomt jämte så stor del af »östra grafvarne>, som ansss erforderlig till skoltomt och planterisgsland, äfvensom att åt sakkunnig peréon uppdraga att i enlighet med normalplan uppgöra ritning och kostnadsförslag för uppförande dewstädes af ett i alla hänseenden ändamålsenligt folkskolehbus af tegel eller reveteradt trä, med utrymme på vindsvåningen för bostäder åt en lärare och en vaktmästare äfvensom en undervisningslokal för qvinlig slöjd.
Men — tycka vi oss här höra invändag — är det alltså ånyo fråga om höjning af vår kommunalskatt? — Å nej.
Det är nämligen så, att staden f. n. betalar en årlig hyra för småskolornas lokaler af 1,050 kronor. Tänker man sig nu denna summa kapitaliserad genom ett amorteringslån på längre tid och i sammanhang dermed en konvertering af församlingarnes äldre, för kyrkliga eller skoländamål upptagna lån till nya lån med en ränta af 4 procent, så bör man kunna hoppas, att den årliga uttsxeringen icke skall röna afsevärdt inflytande af detta företag, som utgör ett af samhällets mest behbjertansvärda behof.

Gotlands Allehanda
Fredagen 24 Februari 1888
N:r 16

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *