Från Fårösund.

4 Juli.
Här vid sundet är allt sig likt sedan flottan afgick i slutet af Maj, med undantag deraf att det nu är grönt i alla trädgårdar i den rätt vackra byn, som ligger så solig invid den ansenliga hamnen och ter gig så vänlig från såväl land som sjö.

Den gamle korvetten Lagqgerbjelke
ligger ännu så länge i hamnen med sina minpråmar och andra mivfarkoster omkring sig, vaktande de utlagda trenne minlinierna. Den till 89 man uppgående minör-styrkan företager dagligen öfningar i hamnen, öfningar som den i saken oinvigde ej rätt kan förstå. Minafdelningen är fortfarande under befäl af kapten Carlstedt, en i yrket mycket kunnig officer, som är synnerligt populär såväl till lands som vetten.
Order äro nu komna att minlinierna skola upptagas. Om en tre veckor eller en m ånad har troligen minafdelningen lemnat hamnen.

Lägret.
I närheten af det färdiga batteriet till minliniernas skydd, uti en furudunge, har artilleri-afdelningen sitt läger. Tio stora tält och 2 vakttält äro uppslagna. Vid hastigt påseende synes som om tälten låge än här än der uti skogen, men ser man litet nogare efter, så är det allt symmetri i det hela. Två artilleriposter patrullera ständigt vid batteriet och en vid lägret för att hålla obehöriga på afstånd m. m. Allt ter sig ståtligt ut dernere invid den vackra hamnen.

Helsotillståndet
är gott. Minafdelningens läkare hade i går ej mer än tvänne konvalescenter och desse voro så återstälda, att det var fråga om att taga dem åter om bord och artilleristerna, ja det är sådant folk som troligen ej kunna bli sjuka, åtminstone se de ingalunda sådana ut — ungt, vackert och solbrändt folk.
Såväl matroser som artillerister ha under sitt vistande här visat

ett godt uppförande,
som det höfves folk med god manstukt, men så hade för en tid sedan ett par ungdomar i kartusch-rem och gula passpoaler gjort sig en glad afton. Ehuru de derunder uppgifvas ej hafva gjort något vidare, än att några »civila» sett att de voro såder liter mosiga, förtröt detta grufligt kamraterna, Å Karlsborg hade det ju nu ej mer varit fråga om någon ting alls i ett sådant fall, men här, långt borta bland obekant fulk måste regementets heder hållas helig. Följande morgon sedan syndrarne blifvit riktigt klara i hufvudet igen hölls, befälet ovetande, »räfst och rättareting» i lägret och delingventerna dömdes till en så ordentlig aga med bajonett-slidor, dem till straff och andra till varnagel, så att om kommenderingen än varat här både detta år och nästa man kan vara förvissad om att man ej behöft frukta för att någon af dem visat något öfvermått af glädje. Detta är en kår-anda, som är berömlig och hedrar såväl trupp som befäl.

Midsommardagen
hade artilleri-kommenderingens befälhafvare löjt. Theoander en gemytlig och i orten sent glömd fäst nere vid artilleri-lägret, der ortens herrar och damer tillika med lands- och sjöofficerare, artillerister och bygdens rödkindade unga tärnor svängde muntert omkring en majstång vid tonerna af fioler och handklavér. Som stolar begagnades krut-fjerdingar — tomma förstås. Matroserna dansade midsommarafton kring majstång här i byn. Deras välvilliga befäl hade äfven beredt dem ett nöje.
Matroserna ha en rätt vacker sångkör. Några af dem äro dessutom aktörer, och minsann inga oäfna sådane. Öfre våningen af handlanden Högströms magasin är inredd till

teater,
der föreställningar gåfvos för fallt hus såväl midsommarafton som midsommardagen. Publiken bestod af officerare och ortens herskaper, matroser och deras bekanta så låugt utrymmet medgaf. Inga biljetter säljas utan utdelas. »Röfvarehöfdingen Karl Sabelträff och hans rivaler», »Skåpespelaren och Sockenskräddaren» gingo de dagarne af stapeln under applåder som kunde fresta väggarne i herr Högströms nyuppförda magasin, I morgon gifves »Midsommarnatten» och »Det drömda idealet.» Ortens unga damer ha välvilligt hjelpt de unga neptunisönerna, som innehade qvinliga roller, med drägter.

De nya befästningarne.
Sedan kaptenerna vid fortifikationen Munthe och Brunius utstakat de nya batterierna och ordnat arbetets gång, lemnade de redan i onsdags Fårösund. Löjinant Poignant leder arbetet, hvilket redan begynt vid det norra gattet och kommer att begyona under nästa vecka vid det södra med stenbrytning m. m. Endast 30 man ha under denna vecka anmält sig till arbete, hvaraf hälften ankommit från Visby. Aflöningen är 2 kronor dagen. Minhusensförskansningar äro stälda å entreprenad.” Vid dem arbeta äfvenledes omkr. 30 man. Nästa vecka komma antagligen arbetsmanskapet att ökas och här behöfves folk, ty arbetena varda ganska omfattande. Men hvartör då ej kommendera hit afdelningar ur Svea och Vendes artilleri och fortifikationen? Mat och kläder skola de ju ha i garnisonsorterna i alla fall och att transportera dem hit, ja dertill har flottan tillräckligt med fartyg. Kommenderingarne kuuna mycket väl ligga i tält ännu i flere månader, så mildt klimat som Gotland har till sent inpå hösten. Och dylika kommenderingar göra regementena godt, det hafva vi nyligen lemnat ett exempel på. Här antages, att sådana kommenderingar hitkomma. Med hvad visshet veta vi ej, kanske blott den att något hvar anser att så borde ske och finnar detta helt naturligt.
Det södra batteriet blir ett väldigt vinkelbatteri och kommer att bestyckas med 17 centimeters kanoner. Det skall uppföras af sten med jordbeklädnad ofvan och framför.
Dessa kanoner komma att beherska närmaste delen af hafvet och hela inloppet. Befästningarne, fullt färdiga, komma att bestyckas med tillsammans 21 kanoner.
Ett stort förrådshus skall uppföras vid Fårösunds by. Arbetsmateriel till skansarne har anländt hit sjöiedes fråu Visby.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 7 Juli 1885
N:r 54.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *