Från södra Gotland.

Vintern
har vu helt plötsligt gjort sitt inträde härstädes, Ett starkt snöfall har egt rum sedan 19 dennes, hvilket natten till 21 öfvergick till stark snöyra, så att stora snömassor hopat sig på många ställen och snöskottning måst företagas, något som ej inträffat på länge. Af höstarbetet återstår ännu mysket för landrmännen både med tillredning af den jord, som skall begagnas till vårsäde, och äfven mycket med inhägnad och omläggning af jorden, särskildt för dem som nyligen tillträdt giva laga skiften. Bore gjorde dock, nyckfull som vanligt, slut på jordarbetet och satte p för alltsammans, Önskligt vore, om blidväder ännu någon tid blefve rådande, ty då kunde mången få plöja och och tillreda sin jord, hägna sina skiften och mycket annat som är af nöden.

Rapphönsen,
som minst af alla väntat sig ett sådant »Herrans väder», ser man nu arbeta och gräfva i snön på sädesbrodden för att såmedels erhålla någon föda, Att de ibland äro mycket närgångna, när yrväder inträffar, är obestridligt ; men att de gå så långt att de intränga i boningshusen, detta hör till sällsyntheterna. Se här dock ett exempel: Helt nyligen kom en flock rapphöns flygande rakt in uti ett brygghus, hvars dörr stod öppen, men de funno snart för godt, att, sedan de upptäckt sitt misstag, återvända samma väg de kommit, dertill påssyndade aftillstädeskomne personer.

Sandstensbrytningen,
som förflutna sommar ej omfattats med något synnerligt intrese, har på senare tiden åter börjat fortgå med en större verksamhet särskildt i Hallströms stenhuggeri i närheten af Hoburg, der ett tjogtal arbetare för närvarande äro sysselsatte med brytning af sten, som — enligt hvad mig berättats — lär vara ämnad till återuppbyggande af det för en tid sedan genom eldsvåda förstörda Kristiansborgs slott. Såvida naturbinder ej kommer att möta skall ett parti — efter uppgift — omkring 600 kubikfot, med det första afhämtas af en ångbåt för att på annan ort omarbetas och färdigbuggas till sin bestämmelse. För öfrigt äro äfven många enskilda stenarbetare sysselsatta med brytning af slipsten, som under vinterns lopp arbetas i ordning, för att sedan utskeppas till andra orter.

Belönad trotjenarinna.
Den för kort tid sedan aflidne prosten Krugell i Öja, har bland anuat, genom testamentariskt förordnande skänkt siu hushållerska, som en längre tid, troget och redligt skört bans hushåll, ett belopp af — fyratuzen kronor, hvilket kan sägas vara en storariad minnesgåfva. Som troligtvis är bekant, befann sig ofvannämda kyrkob. i goda ekonomiska omständigheter samt var vid sin död sörjd och saknad af många, både när och fjärran.
På östra och äfven en del af vestra kusten har

Fiske
med full fart idkats för en vecka sedan och bar lönat sig någorlunda bra; den strömming som fångats har varit af god beskaffenhet och betalts med 42 till 50 öre valen. Torsk har betingat ett pris af 67 till 75 öre för 20 skålp., allt efter beskaffenhet.
Huru i en framtid bränsle ekall kunna ankaffas för att tillfredställa det nödvändiga behofvet är väl en vigtig fråga, då som man vet

Skogen
mycket lider genom laga skiften, ty då hugger hvar och en — åtminstone de som ha liten tillgång derpå — så mycket som möjligt, helst när ej på sina nya skiften erhålla någon sådan! Det vore dertör af nöden att allmogen i tid lärde sig att tillverka och använda något annat brännmaterial, såsom s. k. »bränntorf» eller dylikt, då derigenom besparades många unga växande träd, som eljest falla för bondens yxa. På sydligaste delen af Gotland finnas många jordegare, som ej på sina hemman ega den ringaste skog, hvarken till bränsle eller stängsel. Hvarifrån taga desse denna nödvändighetsartikel? De få mången gång köra långa vägar i regn och slask blott för att be.vförskaffa nödvändigt bränsle. Laga derför att en så vigtig angeläceuvhet ej blifver åsidosatt, utan börja att pröfva på andra bränsleämnen med det första!

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 25 november 1884
N:r 95.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *