Vid högre allmänna läroverket

slöt höstterminen i går, hvarvid examen egde rum med de fem nedre klasserna.
Landshöfding Poignant hade fått uppdrag af eforus, som af ett tillfälligt illamående var hindrad att tillstädeskomma, att leda examen och förrätta afslutningen.
Härvid hade han, såsom orden ungefärligen föllo, att från eforus frambära i första rummet till läroverkets rektor och till samtlige lärarne ett varmt erkännande af det nit och den framgång, hvarmed de hafva verkat, enhvar i sit kall.
Dernäst har jag att uttala den förbindelse, hvari läroverket stannar hos de män, hvilka såsom vittnen och ledare öfvervarit slutpröfningen och åt detta lövlösa värf offrat en dyrbar tid.
Vidare är det mig en kär plikt att åt skolans ungdom gifva ett särdeles godt vitsörd.
Edra lärare hafva, lika med läroverkets styresman, intygat att edert uppförande varit ej blott oklanderligt utan verkligen godt och eder flit god, Såsom en följd deraf hafven I, hvad ock dagens pröfning bekräftat, förkofrats i kunskaper; och utan tvifvel hafven I på det hela gått framåt i sund utveckling.
Då jag nu går att hemförlofva eder, har jag ej många förmaningens ord att gifva.
De korta julferierna — denna gång måhända kortare än vanligt — böra ej egnas åt skolstudier; men de böra ej häller gagnlöst förspilles än mindre vyttjas till eder skada.
Nöjet är till för”varbetets skull och har sitt berättigande blott såsom en hvila och vederqvickelse efter arbetet. Söken och njuten ej andra än oskyldiga, ädla och stärkande nöjen.
Kärast för ungdomen böra de nöjen vara, som pjutas ute i den friska luften, under Guds fria himmel. Manlig idrott stärker kroppen och äfven själen.
Nöjsam läsning, sällskapslekar och dans äro ej häller i och för sig att klandra, Men varen måttliga och läggen på hjertat Benjamin Franklins, den ädle amerikanarens ord:
Early to bed and early to rise Makes a man healthy and wealthy an d wise

På svenska :
I tid till sängs och i tid stå opp
Ger kraft och helsa åt själ och kropp.
Kommen väl i håg, att det visserligen icke var balsalens »rök och dam», som toltte Karl älskade. Och det var ej i dansens yra Fritiof den starke lät sin Angurvadel blixtra fram.
Skämt ock allvar trifvas godt tillsammans; men det sista måste råda, Attstålsättas, det är hvad ungdomen främst tarfvar. Ty det förhåller sig så, som den store skalden säger:
Lifvet är en strid från början Ungdomen dess berserksgång.
Ja, strider har ungdomen att utkämpa, väl så många — och ödeläggande — som de, hvilka komma på den mognare ålderns lott.
För att i lifvets strid icke gå under, behöfva vi framför allt den Högstes välsignelse.
Låtom oss nu, med bön och sång, afsluta den gångna deien af läsåret. Och sedap, farväl!
Läroverkets rektor tillkännagaf efter afslutningspsalmen, att dagen för vårterminens början ej nu kunde delgifvas lär jungarne, enär svar ännu ej ingått på eforalstyrelsens begäran hos ecklesiastikministern att få utsätta terminens början redan till 14 Januari för att derigenom möjliggöra vårterminens afslutning före pingst.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 22 December 1883
N:r 102.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *