Landshöfdingen grefve Rud.

Horn, som med familj igår härifrån afflyttade för att tillträda sin nya befattning i egenskap af hofding i Blekinge, var, då han 3 Oktober 1873 förordnades till landshöfding på Gotland, icke främmande för allmänna värf. Bland de befattningar han, utom den af 15 årig assessor i Skånska hofrätten, vid flyttningen hit innehade må nämnas ordförandeskapet i Kristianstads ensk.
bank, Skånska kreaturs-försäkringsbolaget och Kristianstads drätselkammare samt v. ordförandeskapet i Skånska hypoteksföreningen och i länets hushållningssällskap. Och under sin 10-åriga vistelse här har grefve Horn ingripit på många områden för länets utveckling.
Bland hans initiativ hos k. m:t kunna anföras följande förslag:
rörande hämmandet af flygsanden vid UlleHan å Fårö, med anledning hvaraf 5,000 kronors anslag bifölls, ehuru frågan förfallit på grund af för höga anspråk. på ersättning för jorden;
angående allmänna skiftesstadgans tillämpning äfven på Gotland, hvilket bifölls och ledde till 18735 års kungörelse i ämnet, hvaremot hans förslag avgående ändring i skifcesstadgan om skogslösen för miuskning i skogsförödelsen icke vann bifall af 1878 års riksdag.
angående reglering af allm. landthamnarne äfvensom lån till de störres uppmuddrande samt anslag till hamnbryggor i Rone och Burgsvik;
angående inköp af Skogsholm och Elinghems myr för bildande af kronoparker, hvartill 37 tusen kronor anslogos, äfvensom angående andra åtgärder för skogskultureus främjande;
om anställande af fiskeritillsyniogsmän a undersökningar angående strömwingsfisket.
I sina förslag till landstinge! har grefve H. icke alltid haft framgång. Tinget har afböjt hans förslag till jernvägs åstadkommande på Gotland, till sjukstugors uppförande, till anskaffande af en ny veterinär på norr och till främjande af skogskultur, hvaremot anslag beviljats till geologiska undersökningar, till högre flickskolan och till fiskeritillsyningsman.
Inom hushållningssällskapets verksamhetsområde har grefve Horn arbetat för åstadkommandet af ett kreatursförsäkringsbolag, samt inrättandet af två stamholländerier och bildandet af ett bolag för laxfiske & Gotlands vestkust, hvilket allt genomförts.
Och slutligen har grefve Horn såsom k. mits befallningshafvande i Gotlands län ordnat skjutsväsendet, hvarvid 21 gästgifvaregårdar af 56 afskaffats, inrättat stortorgdagar i Visby, Lärbro, Stånga, Hemse och Burgsvik, verkstält reglering af 14 de vigtigaste fiskevattnen i olika delar af länet samt träffat öfverenskommelser om afdikning af Vidangers, Tenglings, Ståoga och Wisne, Åkelösa och Hongänna myrar, hvartill anslag och lån från statsverket beviljats.
En blick på denna arbetslista, hvartill med skäl kunde läggas en omfattande och intresserad verksamhet för främjandet af jagtvården på Gotland, är tillräcklig för att öfvertyga hvar och en om att grefve Horn med allvar och nit fattat sin uppgift som ledare af länets öden. Väl har han emellertid, som andra dödlige, fått röna motstånd och sett sina förslag falla, och måhända har orsaken dertill stundom legat deruti, att han sett vår lilla ort väl mycket ur skånsk syapunkt för att få rätt sigte på ställningar och fförhållanden; men derom äro alla ense att i afskedsstunden skänka den aftågande höfdingen det eftermälet, att han varit en plikttrogen, samvetsgrann och rättrådig man, med god vilje och stor arbetsförmåga.
Hvad särskildt angår grefve Horns förhållande till pressen, så torde det intressera våra yrkosbröder i Karlskrona att erfara, det de från en person i hans ställning helt visst aldrig kunna påräkna större tillmötesgående och beredvillighet än den, med hvilken han städse tillhandagått oss.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 30 Oktober 1883
N:r 87.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *