Dalhemsfyndet,

af oss förut utförligt omnämdt, har, såsom man kunuat vänta, ådragit sig en synnerlig stor uppmärksamhet. Riksantiqvarien Hildebrand yttrar derom följande:
Ett nytt bevis på den svenska jordens rikedom på dyrbara minnen från förgångna tider har under de senaste veckorna lemnats af det märkliga fyndet från Dune i Dalhems socken på Gotland, som består af omkring + skålp. guld och inemot 7 skålp. silfver, hvilket allt synes hafva legat i en trälåda och påträffats under dikesgräfning, Jag tror mig kunna med trygghet säga, att under de femtio senaste åren har tillfället icke bragt i dagen ett fynd så rikt på förvånande vittnesbörd om en förgången tids konstfärdighet och smak.
I detta fynd förekomma, fortsätter riksantiqvarien, bland annat följande föremål:
fyra låga silfverskålar med bottnens midtparti upphöjdt och prydt med graverade bilder af den hel. Olof, evangelister och apostlar, fantastiska djur, lammet med korsfanan (Gotlands vapen) o. s. v. På en af dessa skålar finnes en med skålen samtidig inskrift på gutniska. Det är nästan onödigt att påpeka det vittnesbörd häri afgifves om skålens inhemska ursprung. Alla dessa skålar tillhöra förra hälften af 1300-talet; en högre silfverskål med låg fot, växt- och djurornament, antagligen från 1100-talet; en silfverskål med högre fot, rikt utsirad, med graverade, delvis med upphöjda ornament, från 1100- eller början af 1200 talet; två silfverskålar med hög fot och ingraverade mennisko- och djurbilder, ungefär samtida med de senast omtalade; den ena har en inskrift, som namngifver guldsmeden och den urspruvglige egaren jämte bestämmelser, ätt skålen skall stanna i dennes slägt. Hvar finnes väl denna nu efter århundradens lopp? en silfverskål af tjockt silfver med grepe och . PDA ornament af orientalisk prägel; i bottnen finnes en kabbalistisk runeinskrift; sju silfverskedar; på en af dem har egaren ristat i runor sitt namn; tre armband af guld, beslag till två bälten af silfver, kedjor, perlor och hängsmycken af silfver och guld, fingerringar med ädla stenar och kristaller.
Det är icke möjligt att gifva ett begrepp om föremålens utseende utan att förse beskrifuingen med figurer. En af museets ritare har redan börjat att teckna de vigtigaste föremålen på trä.
Som de statsmedel, som stå till k. vitterhets och antiqvitets-akademiens förfogande för att öka samlingarna i statens historiska museum, icke medgåfvo fyndets inlösande, har k. m:t på grund af akademiens begäran, för sådant ändamål anvisat en summa af två tusen kronor.
Fyndet är provisoriskt upplagdt i den första medeltidssalen.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 11 Oktober 1881
N:r 81

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *