Från sjön.

Bergningsångarne Neptun och Poseidon hafva afgått härifrån för att söka berga den utanför Ösel strandade engelska ångaren West Stanley, lastad med bomull.
— Hvad hafvet berättar: Skagen den 9 Januari. På stranden af Gammel-Skagen dref 4 dennes en skeppskista med illa medfarna kläder, ett par småsaker samt några papper i land. Bland dessa fans ett bref, dateradt Anklam 27 Oktober 1880, till styrman L. Giebeke, om bord på den tyska briggen Augusta, kapten Virov, afsändt från adressatens hustru. Vidare funnos koncept till ett telegram till P. Piper, Stettin, om att »kapteu Krüger är spårlöst försvunnen», undertecknadt Giebeke, och ett bref eller brefkoncept, dateradt Köpenhavn 10 November 1880. hvari styrman L. Giebeke underrättar fru Kräger om att hennes man försvunnit och meddelar några detaljer om denna sak. Förmodligeu handla detta bref och telegrammet om en kapten Kriger, som enligt Aalborgs Stiftstidende i höstas efterlystes i »Politiefterretninger». Kistan var öppnad, då den kom i land; men då de i densamma förvarade föremålen voro alldeles värdelösa, kan man nästan med visshet antaga, att skeppet, hvarifrån kistan komiit, öfvergifvits i öppen sjön och att manskapet i säckar tagit med sig sina bästa kläder, innan de lemnade fartyget. På samma strand dref i senare hälften af förra månaden i land ett lik, hvarpå händerna och hufvudet voro afslitna. Efter de upplysningar, som hafva kommit i dagen, är detta liket af den ene af de två fiskare, som i Oktober månad omkommo utanför Furreby och voro söner af Sören Mortensen Kobber å sistnämda ort.
— Isen i Kalmar sund är nu fullt körbar. Från Borgholm ha körts tyngre lass till Pataholm.
I Stockholms skärgård är isen också stark och körbar.
— Öresund, Bältena och Kattega äro fylda med is. TI tisdags var t. o. m. förbindelsen mellan Helsingborg och Helsingör afbruten.
— I tisdags syntes från Helsingborg en isbåt kommande från Helsingör. Man såg den långsamt arbeta sig fram, och när det omkring kl. half sex började mörkna, hade den ännu 3 af vägen qvar att tillryggalägga. Från kajen hördes tydligt hojtandet af de strängt arbetande båtkarlarne. Till slut hörde man höga rop på hjelp, och eldsignaler, åstadkomna med tändstickor och papper, förnummos äfven. Den på kajen samlade folkmängden började bli orolig för de i mörkret i ögonskenlig fara sväfvande resenärerna, och man hörde åtskilliga uppmaningar till den i hamnen liggande danske ångaren Stockholm att löpa ut och försöka att berga dem, men den låg lika lugnt qvar, som den legat hela dagen. Denna overksamhet kunde icke fortfara. Hamnkapten Jepson och kapten Sylvan fattade i hast det raska beslutet att med den andra i hamnen liggande Helsingborgsångbåten >Framåt» söka komma till de nödställdes räddning. Efter åtskilligt besvär att komma loss ur isen inne i hamnen, lyckades den att löpa ut och arbetade sig med framgång genom ismassan fram till den omkring 1,500 alnar från hamnpynten befimtliga isbåten, hvars, besä tning med uppmuntrande rop varskoddes. Passagerarne i densamma, en dansk dam och 4 herrar, deribland en 74-årig man, samt en del af besättningen, hvilken inalles utgjorde 4 man, togos nu ombord på Framåt, som i triumf återvände med de lyckligt och väl bergade, emottågen af starka hurraoch jubelrop af det på kajen talrikt församlade folket. De, efter den 7 timmars äfventyrliga färden uttröttade och genomfrusna passagerarne kunde ej nog prisa den lille svenske ångarens sjelfuppoffrande raskhet.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 29 Januari 1881
N:r 8

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *