Högre flickskolan

härstädes, som för närvarande har fem klasser och vid pass 100 lärjungar, inflyttade i torsdags, efter slutade påskferier, i sin förhyrda nya 10kal, upptagande tvänne våningar i det af hrr Forssell & Söderlund i Stockholm inköpta och nyinredda f. d. Längstadiska huset vid S:t Hans-plan. Egentligen och enligt kontraktet skulle tillträdet hafva skett redan 1 April, men enär alla lägenheterna då icke voro i behörig ordning, kunde inflyttningen, efter af stadsläkaren m. fl. skedd besigtning, först ske på den tid, som nyss nämdes.
Utom särdeles rymliga, höga, ljusa och glada klass-rum, samt boställsrum för föreståndarinnan, samlingsrum för lärarinnorna, korridorer och kapprum m. m., samt vaktmästarerum, innehåller lägenheten, hvad som i den förra lokalen alldeles saknades, högtidssal och gymnastik-lokal. Till lekplats kommer den till huset hörande närbelägna trädgården vid S:t Hans ruin att ofördröjligen anordnas.
Denna flickskola, som redan vunnit ett stadgadt förtroende, skall i sin nya lokal, af brist på utrymme, ej mer nödgas afvisa inträdessökande, såsom fallet förut har varit, och skall äfven, förr eller senare, blifva i tillfälle att kunna utvidga sig med en ny klass uppåt eller med en förberedande afdelning, eller med bådadera, när tillgånger och omständigheter så medgifva.
Skolan har för närvarande utom föreståndarinnan sex lärarinnor, bland hvilka en för teckning och en för välskrifning och handarbete, samt tre biträdande lärare. Till nästa hösttermin är antagen ytterligare en lärarinna, som med utmärkta betyg i alla ämnen genomgått seminariet för bildandet af lärarinnor och som derefter genomgått en studiekurs vid musikaliska akademien.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 19 April 1879
N:r 32

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *