Ett tillbud till eldsvåda,

som under mindre gynsamma förhållanden kunnat blifva ganska farligt, satte imåndagsmorgse strax före kl. 6 stadens invånare i rörelse. Lågor slogo nämligen ut genom taket å ett bagaren Kahlqvist tillhörigt boningshus utanför Söderport, men varsnades lyckligtvis af några jernvägsarbetare som ditskyndade med stationssprutan och släckte elden, så att inom en kort stund all fara var förbi, och stadens sprutor, som snart ditkommo, ej behöfde användas. En god del af taket hade dock dessförinnan blifvit förtärd, hvarförutom panelningar och gaflarne invändigt voro förbrända. Om orsaken till eldens uppkomst vet man ingenting med visshet, dock kan antagas, att den jernskorsten, som sköt upp genom spåntaket och med blott obetydlig murning var skild från trävirket, i följd af eldning både på aftonen och morgonen, blifvit för starkt upphettad och antändt detta. Släckningsarbetet underhjelptes i betydlig mån genom den rika vattentillgången i ett större dike, som flyter öfver tomten.
På tal om detta tillbud torde icke vara ur vägen att nämna, att å ett annat i närheten beläget, samme egare tillhörigt hus en dylik större jernskorsten är uppsatt.
Denna synes dock vara af ännu farligare beskaffenhet, enär, som det förmälas, trävirket så godt som omedelbart stöter till den samma. Månne detta är i enlighet med brandordningen? Vi rekommnndera denna och dylika farliga skorstenar i vederbörandes benägna åtanka.

Gotlands Allehanda
Onsdagen den 12 Mars 1879
N:r 21

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *