Till postgångens ordnande

inom länet under den tid sjöfarten på hufvudstaden är öppen har Visby postkontor i dagarne till generalpoststyrelsen insändt två alternativa förslag. Vi hafva redan vid ett föregående tilltälle erinrat om det högligen önskvärda uti att äfven i afseende på sommarpostföringen å landet gjordes gällande så att säga samma jämna fördelning af veckans dagar, som råder under vintertiden. Det är dock förnämligast i afseende på de från Visby till landsbygden afgående posterna, som någon ändring ide tidtabeller, hvilka under sommaren 1877 tillämpades, är af behofvet påkallad. Med öppen blick härför har också Visby postkontor tillgodosett detta behof, då postkontoret, jämte den gamla tabellen med afgående landtpost tisdags- och lördagsmorgnar, alternativt föreslår att tiden för denna posts afgång må bestämmas till tisdags och fredags qvällar.
Det torde icke bestridas, att vid ordnandet af denna fråga hufvudsakligt afseende bör fästas vid korrespondensen inom länet och hänsyn tagas till att denna varder så snabb som möjligt. I denna korrespondens ingå de här på platsen utkommande tidningarma till så betydlig del, att vi icke säga för mycket, om vi antaga, att af all den post, som till landet expedieras, 60 procent utgöras af Gotlandstidningar, af hvilka från Visby postkontor 31 sistlidne Mars reqvirerats: Gotlands Allehanda 1,232 exemplar, Visbyposten 62 och Gotlands Tidning 43, eller tillsammans 1,337 exemplar tidningar. Af dessa kunna vi utan öfverdrift antaga att 1,100 gå till Gotland, resten till fastlandet och utlandet. Då nu dessa tidningars utgifningsdagar äro så ordnade, att deras postupplagor inlemnas tisdagar och fredagar kl. 7 e. m., så skulle, om den ena af veckans landtposter komme att afgå tisdagsmorgnar, följden deraf varda, att dessa 1,100 tidningar komme att qvarligga på postkontoret från tisdags qväll till näst afgående post, eller modiga tre dygn. Att härigenom icke oväsentliga olägenheter för allmänheten skulle uppstå, ligger för öppen dag. En sådan anordning skulle för mycket påminna om Abdera, helst icke ett spår af ökade utgifter förorsakas postverket genom antagandet af det andra, länets postbehof bättre tillgodoseendealternativet. Allra bäst vore utan tvifvel, sedan vi genom «Klintehamns« regelbundna turer ha utsigt att få post från hufvudstaden äfven onsdagsmorgnar, att landtposten afginge onsdags och lördagsmorgnar och möjligen komma dessa tider att antagas, om förhållandena kunna ordnas så, att landtbrefbäring nattetid undvikes. I hvilket fall som helst, är det emellertid meningen, att posten österut, hvilken måhända kan komma att äfven förbindas med Hemse, skall afgå onsdagar och lördagar på morgonen.
Vi hafva rörande denna fråga i särskild skrifvelse till poststyrelsen framställt våra betänkligheter mot det alternativ för postgången, som vi anse var. för länet olämpligt, och vi äro benägne att tro, det poststyrelsen genom de tidtabeller, som inom kort skola fastställas för sommarpostföringen på Gotland, icke skall rubba den på grund af lång erfarenhet stadgade öfvertygelsen om poststyrelsens ständiga omtanke för den korresponderande allmänhetens bästa.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 6 April 1878
N:r 28

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *