Öfver doktor Brydolf,

som för ungefär ett år sedan från Hemse begaf sig till Karlsbad för att söka åtrerviona en bruten helsa men på sistnämda ställe afled, hafva de svenskar och norrmän, som i år besökt badorten bekostat och upprest en vacker minnessten. Stenen är en enkel, men särdeles prydlig, till och med praktfull granit, med mästerligt arbetad, fint och väl polerad framsida, hvarå följande inskrift finnes:

Gustaf Sigfrid Brydolf
Med. Dokt.
Proviusial-läkare,
född 1824,
död i Karlsbad 1876.

Pligttrogen, varmhjertad, oftervillig,
aktad, älskad, saknad
lefver han i minnet.

Svenskar låtom oss värda hans graf!
Monumentet bekostades, sade vi, af vid Karlsbad i år sig uppehållande svenskar och norrmän, Insamlingen blef så riklig, att en fond kunde bildas af öfverskottet, hvars ränteafkastning skall användas såväl för vårdandet af denna minnessten, som andra svenskars och norrmäns grafvar i Karlshbad.
Läsaren torde erinra sig, tillägger Östg. Korr., att underrättelsen sistlidna år om d:r Brydolts dödliga bortgång, väckte ett ganska djupt och allmänt deltagande intryck, såväl med fäst atseende på hans egna utmärkta och goda egenskaper, som äfven i följd af den mindre lyckliga ekonomiska ställviog, hvari hans efterlemnade maka och nio minderåriga barn befunno sig. Den svenska läkarekåren — och vi tro äfven andre — togo då den saken, genom frivilliga sammanskott, på ett så varmhjertadt och storartadt sätt om band, att det lika mycket hedrade dem, som den aflidne. Det allmänna deltagandet har nu ytterligare krönt sitt vackra verk med den uppresta minnesstenen. Ära åt detta deltagande, frid öfve: den dödes stoft!

Gotlands Allehanda
Lördagen den 30 Juni 1877
N:r 52

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *