Hypermodern ladugård byggs på ”försöksgården” i Endre.

Vid Stenstu i Endre pågår f. n. uppförandet av en ladugård i lågplanstyp, en tillbyggnad av de redan befintliga ekonomibyggnader som finns. Någon vidare restaurering, ombyggnad eller planering har man inte vågat sig på då det som bekant ännu inte är avgjort vartill gården skall användas.
Där har man tre alternativ att väl ja på gården kan bli en statlig försöksgård, en försöksgård i länets regi eller också kan den drivas som ett vanligt jordbruk. Både styrelsen för lantbrukshögskolan och lantbruksstyrelsen har anhållit att kmt skall föreslå riksdagen att besluta i vår att gården skall bli en statlig försöksgård, ett beslut som i så fall skulle hälsas med tillfredsställelse i länet.
Bygget, som påbörjades i augusti, beräknas vara klart frampå vårkanten. Det är konstnadsberäknat till ca 60.000 kr. På sätt och vis är bygget ett experimentbygge; i de tätt intill varandra sittande fönstren prövas nämligen en nyhet, gasbetong, som har den fördelen att den släpper igenom ljuset som vanligt fönsterglas men som är mycket dragfriare och mera hållfast.
Den ca 30 m långa ladugården beräknas lämna plats för 28 bundna kor, 15 ungdjur i boxar samt kalvar i kättar och 4 boxar för gödsvin. Det finns aktuella planer på en svinkontroll i länet, viken skulle omfatta avkommebedömning av galtar, något som nu måste göras på fastlandet. Här kommer den nya ladugården väl till pass och Gotland blir fullt jämnställt med fastlandet.
Vad inredningen angår så blir denna helt naturligt »up to date» och ladugården kommer att bli mycket lättskött. Härtill bidrar också den planerade halvautomatiska utgödslingen och den elektriska driften. Utfodringen skall ske med vagnar från den gamla ladugården. Intill den nya ladugården är det tänkt att en siloomsider skall uppföras.
Uppförandet av bygget has om hand av byggnadsfirman Josef Björkman, Lye.

Stenstugår den i fågelperspekti v.
Den vita byggnaden i förgrunden är
den nya ladugården.

Gotlänningen
Fredagen den 12 December 1952
Nr 289

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *