Broflicka imponerad av USA-städer.

Men det svenska jordbruket bättre.
Att komma direkt från det milda klimatet i de södra staterna i USA och hem till vårt svenska höst- och vinterruskväder är kanske inte så behagligt. Men hur det nu är så är dock Gotland bäst, trots att det innebär en kraftig förkylning, tycker Ulla Nilsson i Bro, som i går åter trampade gotländsk mark efter en femmånaderstripp till det stora landet. Att vara hes så länge har dock Ulla inte tid med, redan nästa lördag vill man höra henne i Gothem berätta om resan och den 14 dec. är turen kommen till Sånga-Säby.

Ulla Nilsson var som bekant en av de sex svenska JUF-ungdomar, som under fem månader studerat amerikanskt jordbruk. Även om studieresan gått genom jordbruksdepartementets försorg så har besäket varit i den amerikanska 4 H-rörelsens tecken, dvs. det internationella tecknet för jordbruksungdom, som betyder head, hands, heart och health.
Första kontakten med USA var New York, berättar Ulla, där vi stannade bara en dag. Nu vid hemresan var vi dock där flera dagar. Man hann dock bli imponerad av staden och framförallt då av trafiken. Den är kolossalt välordnad, vilken den förresten är i varje stad hur liten den än är. Trots att vi i Sverige inte alls har så mycket bilar (i Amerika finns det en på var tredje invånare) var man nästan livrädd när man skulle ta sig över någon gata nu när vi kom hem.
Efter uppehåll i Washington några dagar bar det iväg ut på den amerikanska landsbygden.
Första månaden vi var i USA blev det inte så mycket arbete, det var nämligen så varmt som upp till 40 grader i skuggan. Så hemskt mycket kroppsarbete har det inte varit alls förresten. För min del har det varit en hel del inomhusarbete och så har det varit föredrag om Sverige och svenskt jordbruk. Språket? Ja, första månaden gick det lite knaggligt förstås, men sen har det bara gått fint.

Sydstatsfolket bäst.
I nio stater har Ulla varit och arbetet hos olika farmare. Men bäst var det i sydstaterna, ty folket där är trevligare, men de är också fattigare. På lantgårdarna t. ex. finns nästan inga ordentliga ladugårdar. Djuren lever ute nästan hela året.
Allra trevligast var det i staten Georgia. Visst var det imponerande med städerna, trafiken och allt sånt där, men i fråga om jordbruk sä ligger Sverige absolut inte efter. Jorden brukas bättre hos oss var, Ullas intryck. Annars var det amerikanska jordbruket mycket maskinellt, traktor finns det på nästan varje gård och bil med för den delen. Men aktsamma om maskinerna var man inte, de fick stå ute nästan hela året.
Imponerande och roliga — och framförallt lärorika — fem månader hade det varit och mycket har Ulla att berätta och många gotländska klubbar vill också ha besök, så att nog blir det en jobbig vinter.
Rune.

Gotlänningen
Lördagen den 29 November 1952
Nr 278

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *