Sockerfabriken har kört igång.

Vi började kampanjen igår, berättar betinspektör Nils Nilsson vid Roma sockerbruk. Uppehållsvädret under de. senaste dagarna har medfört att odlarna lyckats få upp en del betor och just nu har vi lager som garanterar en tids full drift vid bruket. Vi har faktiskt blivit lite mera optimistiska nu. Allt har blivit väldigt försenat men blir det bara uppehållsväder .en tid så skall väl allt ordna sig till det bästa, hoppas vi. Nog är det kolossalt söligt att få upp betorna just nu men ett ännu större problem är att få dem av fältet, man fastnar i dyn. Sen finns det ännu betfält som ligger helt under vattnet och dem är inte mycket att göra åt f. n. Den våldsamma nederbörden har också medfört att avloppen här och var slammat igen.
Ett problem är arbetskraften. Man har mångenstädes räknat med maskinupptagning och står nu inför nödvändigheten att ta upp betorna manuellt. På en del håll drar sig väl också lejd arbetskraft för upptagningsarbetet. Förtjänstmöjligheterna är inte så stora som normalt och arbetsförhållandena i övrigt ter sig inte heller de så tilltalande.
Det är under sådana förhållanden inte så underligt att många jordbrukare känner sig missmodiga. Även om skörderesultatet kan var rätt varierande tycks dock medelskörden på de betor vitsett hittills i år ansluta sig tämligen väl till motsvarande resultat under den senaste 5-årsperioden eller 28 ton per har.
Som sagt, vi är införstådda med odlarnas svårigheter men hoppas på det bästa.

Gotlänningen
Lördagen 25 oktober 1952
Nr 248

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *