Samverkanger positiva resultat.

Trevlig SLU-fest i Östergarn.
Östra SLU-kretsens sommarf est vid Sandviken i Östergarn i går var en trevlig fest ined god publiktillslutning och populära arrangemang. Hörsne folkdanslag fick massor med applåder för sina vackra danser. SLU-amatörer från.När spelade Vilhelm Mobergs »Marknadsafton» så att publiken levde med och trivdes. Som talare hade arrangörerna förvärvat riksdagsman Nils Franzén, Träkumla.

Nils Franzén

I en demokratisk stat förutsättes ett samarbete över partilinjerna, fastslog tal. bl. a. Just själva viljan till samverkan och samförstånd utgör grundförutsättningen för fria staters liv. Den saken borde ses som självklar men ändå vill vissa partier misstänkliggöra allt samarbete. Att de samtidigt utger sig för att vara frihetens och demokratiens främsta försvarare vittnar i varje fall inte om ansvarskänsla eller gott omdöme.
Tal. kom därefter in på spörsmålen vid samlingsregeringens tillkomst och fastslog att denna tvärtemot alla dystra profetior åstadkommit resultat och visat att samverkan och ömsesidigt hänsynstagande ger positiva möjligheter.
Landsbygdsfrågorna bör inte ses som separata landsbygdsintressen. Vi vill skapa förståelse för vad ökad trivsel och utkomstmöjligheter betyder inte bara för landsbygden utan för hela vårt land. Och denna förståelse är på väg. Jordbruksuppgörelsen präglades åtminstone delvis av sådant samförstånd. Ett parti som i sina traditionella försök att splittra landsbygdsväljarna brukat bjuda över tappade målföret. Endast det konsumentfjäskande folkpartiet hade erinringar att göra. En man i detta parti skilde sig dock från de övriga och förordade jordbruksuppgörelsen. På honom och hans uttalanden söker folkpartiet bygga sin valrörelse på Gotland.
Bondeförbundet har genom sin vilja att åstadkomma praktiska och påtagliga resultat också många sådana att redovisa för sina väljare. Partier vars inställning betingas av taktiska spekulationer vill kritisera och misstänkliggöra. Jordförvärvslagens tillkomst ligger en bit tillbaka i tiden men är alltfort föremål för mycken kritik, speciellt från högerns sida. Man vill också ge oss ansvaret för Lantbruksnämndernas verksamhet. Hur som helst. Jordlagar har funnits i alla tider, inte alla har andats denna positiva inställning till jordbruket som senare tids jordlagstiftning. Jordf6rvärvslagen tillkom genom att vi fullföljt initiativ närmast från SLU vars riksstämma 1943 anhöll om en sådan lag. Även från RLF framfördes därvid liknande önskemål. Lagen är — som väl alla andra lagar — frihetsbegränsande ioch den hindrar bl. a. kapitalister att placera pengar i jord och skog. Att den ökar jordbrukarungdomens möjligheter att bli egna, i samma Mån som den hindrar utomstående, är lagens positiva sida.
När vi söker finna beaktande och vinna förståelse för landsbygdens stora frågor är det utomordentligt viktigt att vi framstår som en stor och homogent samlad grupp. Vill vi själva bestämma hur landsbygdens och därmed landets livsfrågor skall formas, då måste vi enas som en grupp med en gemensam mening i varje fråga. Vårt parti måste då få samla alla som vill ökad trivsel och bättre utkomstmöjligheter på landsbygden. Sådant ger ökad tyngd åt vår mening och framgång åt vår strävan.
Sedan kretsordf. Karl-Johan Krusell avtackat riksdagsman Franzén för hans intressanta och sakliga föredrag gav rHörsne folkdanslag en mycket vacker och elegant folkdansuppvisning. De sex nationalklädda flickorna och de fyra pojkarna dansade bl.a: Vingåkersdans, Daldans, Träskodans och Oxdans.
Vilhelm Mobergs enaktare »Marknadsafton» framfördes av Närs SLU-amatörer. Även om premiärnervositeten gjorde sig märkbar på ett par ställen, så var det som helhet ett utmärkt spel som presterades och publiken gav genom skratt och applåder sitt bifall tillkänna.
Inemot femhundra personer hade samlats i det vackra Sandviken. Vädret var inte att klaga på, ett par lätta regnskurar förmådde inte dämpa feststämningen och snart sken solen åter från en blå sommarhimmel.

Gotlänningen
Tisdagen 22 Juli 1952
Nr 166

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *