Från truppernas höstmanöver.

Efter gårdagens stridsövningar gingo trupperna i förläggningar i trakterna omkring Bäl, men redan vid 10-tiden i går äfton blev det åter liv och rörelse. Infanterikåren under överstelöjtnant Lindes befäl satte sim då i två olika kolonner på marsch mot Gammelgarn. Det hade nämligen inkommit rapport, att den fientliga transportflottan förberedde ett nytt landstigningsförsök på kusten vid Grogarnshuvud, Sysneudd, Gryngeudd och Sjaustorhammar, och trupperna fingo till uppgift att avviså landstioningsförsöken. Deras förflyttning skulle ära rum under natten för att vara skyddad för observation från flygarnes sida. Redan i dagningen voro dessa nämligen i rörelse för att spann för fiendens räkning.
Vid. 5-tiden på morgonen hade försvarsområdsbefälhavaren, överstelöjtnant Linde, sina trupper sämlade i trakten av Gammelgarn. Han fick då underrättelse om, att fientliga trupper landsatts med en bataljon vid Grogarnshuvud och en bataljon vid Sysneudd samt med mindre styrkor vid Gryngeudd och Sjausterhammar. Understödd av artilleri beslöt han att rå till offensiv mot de landsatta trupperna, Först kastades trupperna vid Gryngeudd och Sjausterhammar tillbaka i den ännu tempererade Östersjön, varefter man vid 11-tiden gick till antall mot Grogarnsberget, medan fienden på Sysnehalvön hölls i schack med artillerield. Vid 12-tiden var även Grogarnshuvud erövrat. Striden kunde upphöra och trupperna fingo gå i förläggning.
Under morgondagen komma en del av trupperna Att ha övningar mot landstormen i det inre av ön.
Vädret är i dag om möjligt ännu mera strålande än under gårdagen och man har ganska allmänt begagnat sig av möjligheten att bada i sjön.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 29 september 1934
N:r 227

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *