”Riks, jag bryter”

utbytes mot ”Riks, får jag bryta?”
Fr.o.m. den 1 nov. kommer för Gotland försöksvis att tillämpas ett ändrat förfaringssätt vid brytning av lokal- och landssamtal, när ett rikssamtal skall fram på tråden. Det tidigare kategoriska beskedet: »Rikssamtal med 12345, jag bryter» utbytes mot »Rikssamtal med 12345, får jag bryta?» Detta omtalar t. f. telegrafkommissarie Sven Theorell i dag för Gotlänningen.
— Att låta en telefonabonnent själv bestämma om han vill bli avbruten i ett samtal av ett annat samtal eller inte, är ett trevligare umgänge med abonnenten än att på det gamla sättet låta en telefonist bara komma in på samtalet och dekretera: Jag bryter!
Den samtalande avgör alltså själv, om hans pågående samtal får brytas för ett rikssamtal till numret.
För samtal med företrädesrått (dock ej ilsamtal), svåretablerade utlandssamtal samt radiosamtal med fartyg kommer brytningsförfarandet att bibehållas oförändrat.
Den nu på prov införda reformen har föregåtts av försök bl. a. i Uppsala och en opinionsundersökning. Denna undersökning visade bl. a. att 53 proc. röstade för det tidigare tilllämpade systemet och 30 proc. för det nya. Telegrafstyrelsen har nu valt att pröva det nya, mjukare expeditionssättet generellt.
Det kan nämnas, att brytning av. pågående samtal på landsledning till förmån för rikssamtal, som skall fram samma väg, måste ske i fortsättningen på samma sätt som hittills. Man har nämligen ännu vissa landsvior, där framkomstmöjligheten är starkt begränsad.
Givetvis är det önskvärt att rikssamtalen får expedieras omedelbart, när de anmäls, i så stor utsträckning som möjligt. I vissa fall, exempelvis om det gäller långväga samtal, kan ett nekande svar på telefonistens fråga »får jag bryta»? betyda någon fördröjning av samtalen.

Gotlänningen
Torsdagen 30 oktober 1952
Nr 252

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *