Nederbördsrekordet från 1885 har slagits.

Om nederbördssiffror under oktober handlade en notis i gårdagens tidning. Siffrorna var hämtade ur ett föredrag i Gotlandsradion av meteorologassistent Lennart Siegers och där nämndes att nederbördsrekordet sattes 1885 då det föll inte mindre än 156 mm under oktober månad. Siffran var noterad för Visby men något Gotlandsrekord kan den inte längre betraktas som, då Lärbro hittills under denna månad fått inte mindre än 166 mm.
Det är också den absolut högsta siffra för denna månad under de 41 år jag hållit på med att göra meteorogiska anteckningar, berättar lantbrukare Albin Liljeström, Liffride i Lärbro ,och jag tror faktiskt att man får gå långt tillbaka på 1800-talet för att finna något motsvarande. Den största nederbördsmängden per dag föll den ????????? 27 mm och sen har det regnat mer eller mindre för varje dag och nu har vi den 24:e regndagen i följd. Även det bör vara ett rekord som står sig vid jämförelse med andra tidigare.
??der samma månad 1928 hade vi 13 regndagar. Det kom 19 regndagar under nov., hoppas vi slipper dem i år. 1948 var det också gott om regn. I aug. fick vi 154 mm och i sept 126 mm, men då blev det en bra oktober och det myckna regnet torkade fort upp, tack vare blåst och hög lufttemperatur.
Tider samma månad 1928 hade vi 13 i dagar. Det kom 19 regndagar ung r nov., hoppas vi slipper dem i år. 1948 var det också gott om regn. I atr i. fick vi 154 mm och i sept 126 mm, men då blev det en bra oktober och det myckna regnet torkade fort upp, tack vare blåst och hög lufttemperatur.
I sept. i år hade vi »bara» 54 mm men aug. gav hela 106,5 mm. Mesta regnet denna månad kom natten till den 10 då vi tick 54 mm och Östergarn det, dubbla. I den sistnämnda socknen blev det ju väldiga översvämningar.
För att visa på ytterligheter kan erinras om att mot 166 mm i oktober i år står 5 mm för motsvarande tid i fjor. Då var torkan ett problem som försvårade sådd och betupptagning.
lyet ser faktiskt tröstlöst ut för en del som har stora betarealer. Själv har jag en del sockerbetor som ännu står kvar i jorden, även hampan skall bärgas. Vi får väl ännu hoppas…

Gotlänningen
Lördagen 25 oktober 1952
Nr 248

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *