4-4 i protestsammanträde med orienterare.

Anders Dahlin efterlyste orienterarhjärnan på orienteringssektionens stora protestmöte på idrottsförbundets kansli i går kväll. Det var Allklubbarsprotesten som var det stora diskussionsämnet givetvis. Anders red på inledningsfraserna i SOFTA stadgar »Orientering är självvald väg i okänd mark, tankens skärpa vid, kroppslig möda, snabba beslut under spännande tävling», och ville protestens ogillande. Vältalige Ville Malmqvist förde »folkets talan» och gick lite längre i stadgarna och fann en paragraf, som mänskligt att döma ger positivt svar. Det var stundtals heta diskussioner, och när man kom till slut i Allklubbarsprotestfrågan, var ställningen 4-4. Då kom också fram, att protesten genom Bro SK redan gått till SOFT, som väl så småningom kommer att höra av sig.
Man ansåg att det skulle bli för omständigt om Allklubbars skulle gå om. Slopas tävlingen, måste man i alla fall ställa till med en ny tävling för Gotlänningens mästartröja för såväl seniorer som darner.
I diskussionen tyckte bl. a. Einar Ebing, att orienterarna tänker sig för för dåligt, det är bara »tuta och kör».
Kontroll skall angivas så tydligt att förväxling eller missförstånd ej kan inträffa, heter det bl. a. i § 71 i SOFT:s stadgar .och det var denna som Ville Malmqvist med flera hade i tankarna. Det måste väl vidare vara tillräckligt bevis för att det var fel, sa Ville, när 60 % av Gotlands duktiga orienterare bryter i tävlingen, och ytterligare, då fastlandsorienterare från en och samma klubb samlas i gäng för att gå från femte kontrollen till mål för att sluta letandet. Jag anser att det är viktigare att föra orienterarnas talan, än att skydda arrangörerna.
Alvar Olin tyckte det var synd, att det inte kommit in protester tidigare vid tävlingar i år, det har ju varit banor med större fel. Då kanske man hade undsluppit ett misstag i denna stora hösttävling Allklubbars. Alvar tyckte vidare att konsulenten borde sett upp med ett sådant experiment, vad kontrollsystemet beträffar.
Magne Malmberg fick hela frågan i tämligen ljus dager. Han undrade om systemet har blivit godkänt vid SM. — Nej! Har den blivit godkänd vid DM?? Malmberg menade att protesten var befogad.
Ordf. Stig Runeborg sade efter inläggen att systemet har inverkat menligt på tävlingens gång. Efter företagen handuppräckning i protestfrågan blev ställningen 4-4. SOFT får nu avgöra.
Ställningen var ett tag 5-4 för protestens ogillande. De fem var Anders Dahlin, Bertil Möllerström, Hasse Lawergren, Einar Ebing och Sture Klasen, medan Stig Runeborg, Ville Malmqvist, Jan Silven och Magne Malmberg röstade för protestens godkännande. Påpasslige Ville Malmquist hade då bestämt klart för sig, att Klasen är adjungerad ledamot och sålunda utan rösträtt.
Upplands orienteringsförbund har i skrivelse uttryckt sin missbelåtenhet med banan i Gotland—Uppland-kampen. Man ansåg att banan var alldeles för »Gotlndsbetonad», med detta menades då, att hemmaorienterana hade fördel. Man ville också ha sagt att en kontroll var felplacerad, men vad detta beträffar, kan arrangörerna ha rent samvete. Den stod rätt. Man beslöt att avfatta en skrivelse till Upplands orienteringsförbund.
Sture Klasen drog upp den senaste tävlingen ViM och LM till behandling. Han undrade, då det står i PM, att vid obemannade kontroller skall deltagaren själv tillse att kortet blir stämplat, om inte de som saknade stämpel men ändå blivit medtagna i prislistan skulle slopas ur prislistan. Men då det kan bevisas att deltagaren uppsökt kontrollen utan stämpel på kortet, som i detta fall, då man helt enkelt måste besöka kontrollen för att hitta målet, finns en paragraf som skyddar.
Kompislöpningen var också uppe på tapeten i samband med söndagens tävling. Tre man i en klass hade varit vid ett flertal kontroller samtidigt. Vidare tyckte man i samband med detta att en orienterare som ej var anmäld, gick in på en klubbkamrats vakanta plats. I detta fall på ett sätt, där uppenbart fusk förelåg.
Till sist bestämdes tid och plats för den uppskjutna orienteringsriksdagen. Den kommer att äga rum söndagen den 9 nov. i idrottsbaracken på Gutavallen. Bl. a. kommer då att väljas ny kommitte och planerna för nästa DM-resa kommer att göras upp.
Sammanträdet varade i drygt fyra timmar med kort paus för kaffedrickning.

Gotlänningen
Tisdagen 21 oktober 1952
Nr 244

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *