Utbyggnaden av fiskehamnen i Hallshuk.

Väg- och vattenbyggnadsstyrelsen, som yttrat sig över Hallshuks hamnförenings ansökan om statsbidrag för utbyggnad av fiskehamnen i Hallshuk, påpekar att om fiskehamnsutredningens förslag till utbyggnad av fiskehamnar på Gotland inte frångås, återstår arbeten för närmare 700.000, kr innan fiskehamnen i Hallshuk kan komma ifråga. Lantbruksnämnden i länet har ifrågasatt om erforderliga medel kan förskotteras från för annat ändamål tillgängliga medel i avvaktan på att ordinarie fiskehamnsmedel blir disponibla. För det fall att medel ställts till styrelsens förfogande kan styrelsen åta sig utbyggnad av hamnen med anlitande av de organ, styrelsen har till sitt förfogande för utförande av sådana anläggningar.
Förslag till hamn i Hallshuk har upprättats av civilingenjör Sven L. Segerfors, Kalmar, år 1950. Kostnaden har vid styrelsens granskning omräknats och beräknas med dagens priser uppgå till 400.000 kr. Preliminärt förslag till hamn med samma läge men med annan utformning har upprättats inom styrelsen. Detta förslag har kostnadsberäknats till 380.000 kr. Styrelsen har för avsikt att på basis av förslagen närmare utreda hur den ifrågasatta hamnen bör utformas i detalj.
Hamnen utfördes under åren 1927 —28 och består av två låga vågbrytare av betong samt ett antal mindre bryggor av trä i mycket dåligt skick. Vattendjupet i hamnen är cirka 1,3 m. Skyddet för hamnen är f.n. alldeles otillräckligt. Vid nordliga stormar måste fiskarna dra upp sina båtar på land, då vågbrytarna är för låga så att sjön slår över dem. Dessutom är hamnbassängen för liten, varför den även av denna anledning blir mycket orolig. Från nordöst vandrar s.k. strandmal utmed kusten. Strandmalen kastas vid storm över vågbrytaren eller in genom hamninloppet och grundar upp hamnbassängen. Styrelsens nu föreliggande förslag innebär att hamnen byggs ut, så att en yttre och en inre hamnbassäng erhålles. Vattendjupet i hamnen och hamninloppet blir 2,4 resp. 2,7 m. I inre hamnbassängen utförs kajer med en längd av 170 m. Inloppet till inre hamnen har utformats så att en stormport kan sättas in om så visar sig behövligt.

Gotlänningen
Tisdagen 14 oktober 1952
Nr 238

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *