Katastrofskador på grödan.

Östergarnsdalen värst utsatt.
Omfattande skador på grödan har åstadkommits genom den kraftiga nederbörden under augusti. Stora områden har varit översvämmade och där har särskilt potatisen råkat illa ut. Massor med potatis ruttnar f. n. i jorden lite var stans på Gotland. Även omfattande groddskador har noterats. För jordbrukare i de värst utsatta trakterna — i Östergarn föll 130 mm regn på två dygn — innebär det stora skördeförluster.
De för våra förhållanden väldiga nederbördssiffrorna måste givetvis åstadkomma en del skadegörelse, men hade vädret sedan balt stabiliserat sig så hade det ordnat sig någorlunda. Men nederbörden har spätts på undan för undan och marken har därmed hållits genomsur under en alltför lång tid. Potatisen har därigenom, hämmats så svårt i sina livsfunktioner att blasten vissnat och plantan har så småningom gått i förruttnelse.
Det ideliga regnandet har vållat en del skador även på säden fast de dessbättre inte synes vara av så stor omfattning hittills. En risk föreligger dock att massor med övermogen säd, som inte kunnat skördas av den anledningen, att det varit mer eller mindre omöjligt att komma ut på åkrarna med tunga redskap, blir groddskadad om den fuktiga väderleken håller i sig. Många synes också ha haft för avsikt att ta skörden med skördetröska och av den anledningen låtit säden stå till övermognad. Det är därför verkligen något att be om, att det blir vackert väder nu ett par veckor framåt.
Där skördeskadorna redan är ett faktum bör prövas om det ges möjligheter att erhålla någon ersättning. I jordbruksdepartementets stat finns medel upptagna till en s. k. katastroffond och jordbrukare som drabbats av verkligt kännbara förluster kan ha viss möjlighet att erhålla ersättning.

Vi har varit i kontakt med såväl RLF:s riksorganisation och dess länsförbundsledning, och på ömse håll uttalar man sitt intresse för saken.
Vi vill därför uppmana samtliga jordbrukare som vållats skador på sin skörd av mera väsentlig omfattning att sätta sig i förbindelse med RLF:s länsorganisation, tel. 2214, adr. Box 89, Visby.

Där kommer de olika rapporterna att sammanställas och man kommer därefter att undersöka möjligheterna för ersättning.
Låt oss dock hoppas att skördeskadorna skall visa sig ha långt mindre omfattning än ännu rätt sparsamma men katastrofvarslande rapporter givit för handen.
—obs

Gotlänningen
Torsdagen 28 augusti 1952
Nr 198

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *