Carl E. Ekman sjuttiofem år.

På måndagen fyller konsuln Carl E. Ekman härstädes sjuttiofem år.
Det är en av länets främsta förgrundsmän, som därmed fullbordar sitt tredje kvartssekel. I mera än en mansålder har han stått i främsta ledet, då det gällt allmänna angelägenheter och allmännyttiga strävanden. Hans insatser på olika områden till länets fromma äro så kända och dokumenterade, att det kan synas, skäligen överflödigt, att här upprepa desamma. Men å andra sidan är detta tillfälle lämpligt för en tacksam erinran om, vad konsul Ekman under en lång levnad betytt för sitt samhälle och för sitt län.
Redan vid 21 års ålder etablerade han sig som egen köpman i sin hemstad. Han hade då skolstudier här hemma och studieår i utlandet bakom sig, och sitt affärsintresse ägnade han åt trävaruhandel, skeppsmäkleri och grosshandel vilken han dock 1904 överlämnade till C. I. Kolmodin, 1890 blev han också skeppsklarerare. Det dröjde emellertid icke länge förrän han vid sidan av sin. egen rörelse kallades att ägna sina krafter även åt allmänna värv. Hans utomordentliga arbetsförmåga och hans klara intellekt förde honom in i det offentliga livet, i bolagsstyrelser` och kommunala uppdrag och han kom snart att intaga en ledande ställning inom viktiga delar av vårt samhälleliga liv. Han hade blick för utvecklingens krav och med sin initiativkraft, lyckades han också påverka utvecklingen på ett sätt, som blivit till fromma för vår ö. Känslan för den gotländska fosterön har alltid varit ett starkt framträdande drag i hans gärning. Han har varit en lokalpatriot i ordets bästa bemärkelse och att främja det gotländska framåt ridandet har legat honom varmt om hjärtat.
Ett av de mera framträdande bevisen på denna hans strävan är initiativet till bildandet av Gotlands bank, sedan äganderätten till den gotländska affärsbanken Gotlands enskilda bank kommit att övergå i fastländska händer. Alltifrån bankens stiftande år 1907 har han varit ordförande i dess styrelse.
Sin främsta gärning har han emellertid nedlagt i Ångfartygsaktiebolaget Gotland, där han tillhört styrelsen sedan år 1903 och i varit verkställande direktör sedan lår 1912. Dessa senaste trettio år ha I varit en tid av stark utveckling för bolaget, många nya moderna båtar ha anskaffats och trafiken har också ökats i motsvarande grad. F. n. lägger kriget som bekant stark hämsko på trafikmöjligheterna, men det finns givetvis även på detta område förhoppningar om ljusare tider.
I detta sammanhang måste givetvis också nämnas hans banbrytande verksamhet på turistlivets område, där han som ordförande i Gotlands turistförening nedlagt ett energiskt arbete på att leda en ström av resande över till vår stad. Denna har ju ovanliga möjligheter att vara turiststad och strävandena ha också krönts med stor framgång. Hans intresse för turistväsendet har också föranlett honom att ägna restaurangväsendet sin omtanke, varom Snäckgärdsbaden och Stadshotellet i sin nuvarande moderna skepelse bära vittnesbörd.
För sina förtjänster på, turistlivets område har konsul Ekman fått mottaga den ovanliga utmärkelsen av Svenska turistföreningens medalj i guld.
Kommunikationerna har konsul Ekman tjänat även som mångårig verkställande direktör i Gotlands järnväg.
De ekonomiska och kulturella organisationer, där konsul Ekman intagit en ledande ställning, äro som bekant många. Från de flesta av dessa poster har han nu dragit sig tillbaka. Han är dock ännu bl. a. ledamot av styrelsen i Föreningen Gotlands fornvänner för vilken han visat sitt stora intresse då, det gällt att anskaffa medel till mera betydande företag, vi minnas särskilt utvidgningen för de medeltida skulnturerna samt förvärvet av ”Visby Börs”. Hans varma intresse för den gotländska forskningen har också tagit sig andra uttryck.
En av sina allra främsta insatser har konsul Ekman nedlagt på det kommunala området, där han som bekant under 30 år intagit en framskjuten ställning i stadsfullmäktige, varjämte han i ännu längre tid eller nära 40 år tillhört hamndirektionen, under lång tid som dess ordförande. Även i drätselkammaren har han varit ledamot. De kommunala uppdragen har han efterhand frånträtt, men hans insatser för sin stad ha varit av bestående värde. Detsamma kan sägas om hans verksamhet i landstinget, som han tillhörde i 26 år, och där han tog livlig del i arbetet, icke minst på. sjukvårdens område, då. han i många år var sjukvårdsutskottets ordförande.
Det är en förnämlig medborgargärning, som måndagens 75-åring kan blicka tillbaka på och som satt märkliga spår efter sig i stadens och länets utveckling. Med tacksamhet för denna gärning förenar sig också vördnaden för hans högresta och fint kultiverade personlighet såväl som hans urbana och älskvärda umgängelse med människor.
Bland yttre utmärkelsetecken, som tillfallit honom, må. särskilt nämnas kommendörstecknet av Vasaorden, I kl.
Gotlands Allehanda, som haft förmånen att räkna konsul Ekman som ordförande i företagets styrelse sedan mer än 40 år, samtidigt som han under det mesta av denna tid också varit dess verkställande direktör, har särskild anledning att bringa 75-åringen sin hyllning med tillönskan om fortsatt framgångsrik gärning till fromma för vår ö.
Jubilaren, som kommer att fira dagen i den trängre familjekretsen, tar mellan kl. 13 och 15 emot de vänner, som önska framföra sina personliga lyckönskningar.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 11 september 1943
N:r 209

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *