Biskopens vedbod.

Det har som bekant vid flera tillfällen varit på tal att göra något nyttigt av det gamla hus på biskopsgårdens område, som är beläget utmed Drottensgatan och gemenligen kallas ”Biskopens vedbod”. Men avsikterna ha av olika orsaker stannat vid fromma önskningar. Emellertid pågår för närvarande ett konserveringsarbete å huset ifråga och detta har föranlett en medarbetare i Gotlands Allehanda att intervjua amanuensen Gunnar Svahnström, som närmast har hand om detta arbete. Det befanns att förslag föreligger även till ett blivande komplex för domkapitlets behov, varvid ett hus skulle tillbyggas medeltidshuset, och i dettas övervåning skulle i så fall en sessionssal för domkapitlet inredas.
Meningen är nu, säger amanuens Svahnström, att knacka rena väggarna utvändigt för att sedan åter putsa murarna, varvid dock hörnstenar och infattningarna av huggen sten kring gluggar och dörrar lämnas rena.
Hur har nu detta kunnat ske? Vi mena att det skall ju pengar till allt och det brukar stundom vara ont om medel för sådana hur ändamål.
Jo, biskop Ysander har varit mycket intresserad för att man skall kunna åstadkomma något av den gamla byggnaden, som nog kommer att visa sig vara en vacker sådan, och genom biskopens förmedling har det lyckats att få en del pengar för ändamålet. För dessa medel skall man nu i första hand söka få huset konserverat utvändigt och så långt pengarna räcka även invändigt. Genom riksantikvariens förmedling ha vi också fått en del samvetsömma till arbetena ifråga.
Har arbetet pågått länge och är det meningen att göra huset användbart för domkapitlet? – Arbetet har nu pågått sedan den. 25 aug. Vad angår problemet om att göra huset till ett hem för domkapitlet så har den frågan avancerat så långt, att förslag föreligger i ritningar och kostnadsberäkningar men om och när det kan förverkligas känner jag icke, det beror ju på när medel kan erhållas för dessa mera omfattande arbeten. Enligt detta förslag skall emellertid ett tillbygge utföras mellan det gamla huset och den Åbomska fastigheten norr därom, och i det gamla huset skall i start sett endast övre våningen iordningsställas till sessionssal för domkapitlet. Bottenvåningen, som innehåller två välvda rum, kommer förmodligen att få bli något slags museilokal.
Är huset mycket gammalt och vad har det egentligen varit?
Byggnadens äldsta delar, säger amanuens Svahnström, härstamma från början av 11200-talet, men vad den ursprungligen varit kan man bara gissa. I gamla papper kallas den för kapitelshuset och kan ha varit någon byggnad som tillhört Mariakyrkan eller möjligen Drotten men troligast då Mariakyrkan. På 1600-talet användes huset till fårhus och det har väl senare också kanske varit vedbod, eftersom man kallat byggnaden för biskopens vedbod.
Så långt amanuens Svahnström, som vid det här laget har en hel del restaureringar bakom sig. Det där om att byggnaden en gång kallats för kapitelshus är ju intressant när nu planer föreligger på att låta byggnaden få bli ett domkapitlets hus. Detsamma har ju ombyggts flera gånger under århundradenas lopp, men själva den gamla byggnaden planeras ju nu inte direkt att ombyggas utan snarare inredas. Behövliga expeditionsutrymmen skulle komma i ett särskilt tillbygge.
Vad det gamla huset angår är att märka att några fönster icke funnits i huset. Man hade fönsteröppningarna öppna och täppte till dem när så behövdes med träluckor. På liknande sätt kommer man att göra även nu och när sedermera fönster måste ordnas, komma de att isättas så att de icke synas mer än nödvändigt.
Kanske får sålunda Visby domkapitel så småningom ett eget hus och i varje fall kommer det gamla medeltidshuset, vad det nu en gång varit, att efter avslutad restaurering framstå på ett mera hedrande sätt än hittills och kommer säkert också att visa sig vara ett vackert gammalt hus och en brydnad för gamla Visby.

Gotlands Allehanda
Torsdagen den 9 september 1943
N:r 207

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *