Gotland och Brömsebrominnet.

Rektor Steffen och docent Stenberger redigera diger minnesskrift.
Sommaren 1945 blir det 300 år sedan Gotland återförenades med Sverige genom freden i Brömsebro. Visserligen höllo danskarna ön besatt även 1676-1679, och 1808 voro som bekant ryssarna herrar på Gotland under några veckor, men vi räkna dock återföreningen med Sverige som definitiv från och med året 1645, och följaktligen blir året 1945 ett stort jubileumsår för vårt län liksom för Jämtland och Härjedalen, som ju också blevo svenska genom Brömsebrofreden.
Sedan några månader pågå under landshövdingens ledning en del förberedelser för ett värdigt högtidlighållande av det stora minnet. Bland dem som förutom landshövdingen främst syssla härmed kunna nämnas biskop Ysander, rektor Steffen och docent Stenberger. Kommitterades första uppgift har varit att dra upp riktlinjerna för en minnesskrift med anledning av trehundraårsjubileet. Dessa planer äro nu slutgiltigt utformade. Minnesskriften blir ett ståtligt verk i två delar om sammanlagt bortåt 900 sid., o. priset för häftat exemplar blir 20 kronor, pr del, alltså 40 kronor, vilket måste anses billigt för ett så omfattande och förnämligt verk som denna gotländska monografi. Redaktörer för verket bli rektor R. Steffen och docent M. Stenberger, och som författare komma att medverka en rad framstående vetenskapsmän och kännare av Gotland, exempelvis professorerna Rutger Sernander, Sune Bolin, Elias Wessén och Johnny Roosval, för att nu bara nämna några få av medarbetarna.
För försäljningen av verket räknar man med att få hjälp av ungdomsorganisationerna, och landshövdingen kommer inom kort att sammankalla representanter för dessa för att med dem dryfta denna detalj. Man hoppas, att massor av gotlänningar både här hemma och ute i förskingringen skola köpa detta monumentalverk om Gotland, vars pris som sagt måste anses som mycket lågt. Som en jämförelse kan nämnas, att den minnesskrift, som kommer att utges i Jämtlands län, betingar ett pris av icke mindre än 150 kr. och likväl samlat ett betydande antal subskribenter.
Förutom genom minnesskriften kommer jubileet givetvis att celebreras även på annat sätt. Ett par jubileumsfrimärken med gotländska motiv komma att utgivas av postverket, troligen blir det också utställning av något slag, kanske ett historiskt spel o. naturligtvis en stor officiell jubileumshögtidlighet. Jubileumsfirandets kulmen blir sannolikt i augusti. Freden slöts visserligen den 13 juli, men den 18 augusti 1645 är det officiella datum för återföreningen.

Gotlands Allehanda
Torsdagen den 1 juli 1943
N:r 147

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *