Överstekvarn elektrifierad.

Exteriör av kvarnbygganden.

En bland de märkligaste platserna på Gotland är utan tvivel Lummelundas bruk – eller Överstekvarn, som platsen också kallas, Överstekvarn har blivit benämningen för kvarnrörelsen, som under åtskilliga decennier bedrivits där och som nu återupptagits sedan den gamla stora kvarnen moderniserats och försetts med elektriska motorer vid de olika valsverken. Det är inte mindre än sex motorer, som avlösa det väldiga vattenhjulet som kraftkälla. Det unika vattenhjulet, som är inbyggt ter sig ganska spöklikt i sitt skumma skjul, där vattnet droppar ned från fallet. Vid god vattentillgång, tager man förstås vara på den billiga kraften och hjulet får sålunda alltjämt tjänstgöra ibland. Häromdagen annonserades att kvarnrörelsen upptagits i full utsträckning.
Vi råkade nämna här ovan att Lummelunds bruk är en märklig plats, och det är inte för litet sagt. När man kommer ned till bruket och får se de gamla bruksbyggnaderna och det ståtliga corps de logiet, känner man sig försatt långt tillbaka i tiden. Nedanför manbyggnaden och kvarnen är en väldig park med trädjättar av olika slag och flödet från kvarnen ringlar sig i en bäck genom parkens buskage. Under de stora träden är det nästan kusligt kyligt och ganska skumt fastän solen gassar för fullt.
Lummelunds bruk hade sin storhetstid på 1600-talet, då där anlades järnbruk. En stor masugn hade anlagts norr om den lilla ån (enl. senare tiders utgrävningar). Malmen fraktades förmodligen från Brissunds fiskeläge, dit den överskeppats från Utö gruvor utanför Dalarö. Masugnen var igång ända till 1712, men penningbristen omöjliggjorde vidare drift. När det gamla bruket besöktes av Linné 1741 fanns i stället för järnbruket kvarn, såg och stamp. Under förra hälften av 1800-talet drevs en tid pappersbruk på platsen ifråga, men det hade tämligen kort livslängd. Och nu finns som sagt endast kvarnen Överstekvarn, vilken nu för lång tid framåt är väl rustad för att taga emot förmalning av bröd- och foderspannmål. Enligt vad disponent E. A. Norslund meddelar går det lätt att slå om driften från elektrisk till kvarnhjulsdrift. Kvarnmästare är nu som tidigare T. Hermansson.

Interiör av kvarnen.

Gotlands Allehanda
Torsdagen den 1 juli 1943
N:r 147

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *