Överfullt hus då medborgarkursen i Östergarn startade.

Stort intresse för den nya kursformen.
I går kväll öppnades den tre veckors medborgarkurs, som anordnats av Gotlands folkbildningsförbund och förlagts till Östergarn, och det var tydligt att arrangemanget väckt odelat intresse i bygden, ty folkskolan, som skall tjänstgöra som kurslokal, var vid kursens början så fullpackad att sittplatserna inte på långt när ville räcka till. Mellan 125 och 150 personer hade samlats för att bevista kursens öppnande av landshövdingen och även om det givetvis inte blir så fullt i fortsättningen räknar man i alla fall med ett talrikt deltagande vid kursens föreläsningar. I kväll öppnas en parallellkurs i När och även här kommer landshövding Nylander att närvara.
östergarnskursen tog sin början vid 6-tiden i går kväll och sedan alla så långt möjligt beretts plats tog kyrkoherde C. J. Björkander till orda för att hälsa de närvarande välkomna. Han vände sig därvid särskilt till landshövdingen och landskamrer Lindell och tackade dem för att de velat närvara och därmed ge ökat värde åt kursen samt uttalade sin glädje över att Östergarn blivit centrum för den första av dessa nya kurser.

Landshövding Nylander tog därefter till orda.
Han erinrade om att närhelst vi svenskar i dessa mörka tider samlas, bör det vara vår plikt att stanna i eftertanke och tacksamhet över att gamla Sverige ännu står som det gör. Vi böra också erinra oss den oskattbara förmån vi äga, att vi leva i ett fritt land, där svensk lag råder, där var och en får behålla sin religiösa tro, där enskilda människor, grupper och organisationer kunna fritt samarbeta och där alla medborgare bära gemensamt ansvar för fosterlandet. Går allt detta förlorat, då blir livet utan värde. Detta måste vi särskilt erinra oss när bekymmer tynga och svårigheter av olika slag stöta till. Sådana äro i tider som dessa ofrånkomliga och de komma helt visst att öka.
Landshövdingen ville inför denna församling av lantmän och fiskare begagna tillfället att erinra om en ny aktuell restriktion, vilken nog kommer att väcka missnöje och opposition. Han redogjorde så för bilfrågan samt lämnade en del förklaringar — landshövdingen berörde också myndigheternas svårigheter i allmänhet. Men, sade landshövdingen, inför alla bekymmer av olika slag äro Karlfeldts ord från förra världskriget även nu aktuella:
”Min egen klagan vill jag ödmjukt dränka i världens ödsligt stora sorgebrus och minnas: vad den ringe nu bör, skänka är ej sitt mörker, men en glimt av ljus”.
Dessa skaldens ord mana oss till att ej måla svart och klaga inför varandra utan till att med jämnmod och förtröstan bära våra bördor. Vi måste motarbeta missnöje och misstro och ej låta hopplöshetens mörker tränga in i medborgarnes sinnen. Vi veta att en dag kommer dock ljusare tider.
Jag har, sade landshövdingen i fortsättningen vidare, velat göra dessa erinringar, när jag nu går att öppna dessa medborgarekurser, de första i sitt slag här på Gotland. Han underströk sedan särskilt med några ord det varma namnet medborgarekurser och vad det innebär, påpekade det gedigna programmet och dess värdefulla huvudämnen samt underströk nyttan av dylika kurser och hurusom de bidraga till ett ökat bildningsintresse. De kunna också bli en god förberedelse för den som sedermera vill gå igenom folkhögskola. Landshövdingen uttalade också en förhoppning om samarbete mellan folkhögskolan och dessa kurser, nämnde om skolöverstyrelsens och övriga anslag samt framförde ett tack för desamma, liksom han riktade ett varmt tack till Gotlands folkbildningsförbund och den lokala kursbestyrelsen samt till alla dem, som ställt sina krafter till förfogande, arrangörer och föreläsare.
Landshövdingens slutord lödo: Och må det nu, som det står i en broschyr om det frivilliga bildningsarbetet i Sverige, här en verklig folkhögskolestämning växa fram med fördjupande föreläsningsserier, diskussioner m. m. och det hela bli till nytta och tillfredsställelse för alla deltagande. I den förhoppningen förklarar jag härmed denna medborgarekurs öppnad .
En sångkör utförde några sånger mellan föredragen och vidare läste instruktör Gustafsson Kerstin Heds dikt ”Studiecirkeln”.
Kursens första föreläsare, landskamrer Harald Lindell, trädde därefter fram till talarstolen och gav i en dubbelföreläsning en mycket intressant och av djup sakkunskap präglad översikt av våra skatter. Han beskrev den historiska bakgrunden, och kom sedan in på hur de gamla skatterna förändrats genom tiderna och hur nya pålagor tillkommit. I fråga om vårt nuvarande skattesystem gav han en grundlig och allsidig orientering och slutligen talade hon också något om den omsättningsskatt som jordbruk och fiske fått vidkännas under denna kristid.
Sedan föreläsningarna avslutats uttalade fiskeriinstruktör Gustafsson ett varmt tack å kursdeltagarnas vägnar till landshövding och landskamrer samt höjde ett kraftigt besvarat leve för dem. Även till alla övriga som medverkat under kvällens lopp riktades några tacksamma ord och till sist sjöngs Du gamla, du fria.
Studierna under de närmast följande kvällarna komma att omfatta en kurs i självdeklaration under ledning av folkskollärare A. D. Gardell och i början på nästa vecka håller riksdagsman G. Skoglund, Umeå, fyra föreläsningar med ämnen från det kommunala livet.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 26 januari 1943
N:r 20

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *