Rannsakning med affärstjuvarna i Visby.

Ledaren bjöd på champagne och biobesök.
Rannsakning har i dag ägt rum på kronohäktet inför Visby rådhusrätt med de ungdomar som varit inblandade i de olika stöldaffärer, som förekommit i staden i vår och l synnerhet under den senaste månaden. Den mest framträdande figuren i ligan, en sextonårig sjöman, erkände därvid så gott som allt, vilket lades honom till last, och tre övriga inblandade hördes också vid samma tillfälle. Målet kunde överlämnas blott mot en av dem, beträffande de övriga beviljades uppskov dels för anskaffande av intyg och dels för vidare utredning.
Ledaren i ligan, som alltsedan anhållandet den 12 juni sitter häktad, hade efter några oärligheter beslutat sig för att gå till sjöss och mönstrade på i jan. 1939 sedan han förfalskat ett intyg från målsman. Efter några långfärder kom han åter hem i dec. 1939 och hade sedan anställning i Visby till april, då han fick sluta. I början av maj hade han lånat en bil vid A 7 och företagit en tur till Västerhejde och en vecka senare hade han gjort om detta. Därefter hade han den 20 maj gått upp i A 7:s kaserner och stulit en pistol som han senare sålt för 15 kr., och den 31 maj hade han i en annan förläggning tagit ytterligare en pistol, som han givit till en kamrat. På morgonen den 1 juni hade han åter försökt att få tag i en pistol och hade då öppnat dörren till dagofficerens rum och då på förfrågan sagt ”att det var Dyrssen, som sökte en annan person”. Den gången lyckades alltså inte företaget, men natten till 4 juni var han åter ute för att göra en kupp. Motorcentralen blev det första målet, men bytet där blev endast en nyckelknippa, varför han gick vidare till den närbelägna kiosken på Österväg. Där kom han in medelst en dyrk och fick här med sig 130 kr. i sedlar samt sju askar cigarretter, värda 9,45 kr. Två nätter efteråt hemsöktes Visby järn- och maskinaffär, där han stal 19:50 kr. plus en kniv, som kostade 8:50 kr. och därefter blev Holmerts affär föremål för hans raid. Där blev bytet inte mindre än 200 kr., vilket togs med i en portfölj från affären. Pengarna förbrukades till stor del följande dag till ekipering m. m.
Några dagar efter hade han varit med en bekant på bio och Burmeister, där vännen bl. a. bjudits på champagne och då var det så nära slut med kovan att det måste bli en ny kupp, vilken utfördes mot Hötzelts fabrikskontor på Andersro, där man fick tag i 2:50 kr. Detta kontor hade varit skådeplatsen för åtskilliga påhälsningar förut under vintern och våren, vilket framkom vid de förhör som höllos samtidigt med de andra ynglingarna. Två hade opererat i sällskap och sex-sju olika inbrott hade skett där, det mesta man fått var 30 kr., som stulits på kontoret i ett skåp.
Man hade först tagit sig in genom ett vindsfönster men sedan skaffat nycklar till en dörr. Det var en av dessa två som efter champagnefesten visat sjömannen på denna möjlighet att skaffa pengar. Den fjärde inblandade hade varit tillsammans med den häktade då han stulit den andra pistolen, som han sedan fått hand om och påstod sig ha kastat i vattnet utanför hamnpiren. Polisen hade dock trots undersökningar ej kunnat finna pistolen. Till denne fjärde man hade ledaren också gått efter sina kupper i kiosken och hos Holmerts, där man räknat och tydligen även delat pengarna. I detta senare fall kunde några samstämmiga uppgifter inte fås; det talades om insättningar i bank för tjuvens räkning m. m.
Den häktade sjömannen färdades då han anhölls åter i en kronans bil och han var dessutom berusad då han förut på dagen av en okänd fått 15 cl. 96-procentigt på hamnen samt druckit tre pilsner.
Förundersökning hade verkställts med den häktade och undersökaren hade därvid funnit tvångsuppfostran lämplig. För den skull uppsköts målet och ytterligare utredning skall även företas. Beträffande den yngling som lett do första operationerna mot Hötzelts fabrik föreslogs likaledes tvångsuppfostran medan hans medhjälpare ansågs böra dömas villkorligt.
Målet mot den fjärde ynglingen, som fått och förvarat de pengar sjömannen stulit, överlämnade o. rådhusrätten meddelar yttrande häri om tisdag.
Motiveringen för tillgreppen bestod i samtliga fall av att man ville ha pengar till nöjen och rökverk och någon känsla för att det var orätt tycks man inte ha haft, men hade väl diskuterat företagen ibland men endast talat om riskerna. Det framgick av undersökningarna att pojkarna av olika anledningar blivit lämnade åt sig själva utan den tillsyn som behövts i dessa fall och så hade man så småningom kommit in på brottets bana, vilket i avsevärd grad kommer att inverka på deras framtida möjligheter.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 22 juni 1940
N:r 142

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *