Idrott och sport.

I 18:s paroll: 1,500 poäng
på Fria Idrottens dag.

Glänsande upptakt på torsdagen — minst en poäng pr man. Officerare och manskap i starkt uppbåd.
Det är ett storartat intresse, som Gotlands trupper i år visa för den Fria Idrottens dag, och det skulle förvåna, om inte Gotland och I 18 göra en vacker insats i den väldiga poängstriden mellan landskap och regementen. Torsdagsstarten på I 18:s idrottsplats var verkligen prima — från kl halv åtta på morgonkulan till närmare 17 på kvällen drev sergeant Erixon och andra energiska ledare fram pojkarna till så skapliga resultat, att en hastig summering på kvällskvisten gav till netto drygt 300 poäng.
— Men det skall bli minst lika mycket både på fredag och lördag och enbart depån skall skramla ihop en 900 poäng. Räkna vi sedan med att alla kompanier ute på landet åstadkomma ungefär 600, så skulle regementet vara uppe i en summa på 1,500. Och det kanske kan stå sig rätt bra i konkurrensen.
Det var ett sjudande liv på idrottsplatsen — synd bara, att inte regementet vill kosta på den reparation och förbättring för ett par hundra kronor! — och det hela kulminerade, när kapten Sven Hedengren i spetsen för 4 depåkompaniet tog planen i besittning. Han har en liten trupp under sig men det är rena rama eliten; de cirka 80 pojkar, som startade, ordnade ihop inte mindre än 171 poäng. Det hade blivit en så jämn siffra som 170, om inte kapten själv hade klivit in i kulringen, sträckt ut armen och lågt ner kulan på 8,05 m. Vilket var precis lagom för en poäng!
Heder åt Hedengren och hans sällsynt vältränade och energiska pojkar!

Gotlandsrekordet på 3,000 m. dödsdömt.
I den hedengrenska truppen fanns bl. a. Anders Dahlin, Gute, vilken plockade poäng både i kula, längd, 200 m. (27,1 sek.) och 1,500 m. På den senare» distansen försökte han först dra fram några kamrater till tider under 4,30 min. men som han tvingades lämna ifrån sig sin ”Nurmiklocka” på sista varvet, felräknade han tiden och gick själv i mål på 4,33 min. Han startade omedelbart i nästa heat och gjorde då ledigt 4,20 — d. v. s. han hade löpt 3,000 m. på sammanlagt 8,53 min. Man kan säkerligen utgå ifrån, att Dahlin när som helst är god för minst 8,50 på 3,000 m. och hans eget Gotlandsrekord på 9,03,6 har ingen chans att få stå sig över sommaren. På god bana gör han under 8,40 och längre fram i sommar får han säkerligen möjlighet att debutera i Stockholms stadion. Nu kände han sig inte i tillräckligt god form för att starta på MP:s tävlingar i kväll.
På 200 m. hade Hallands distriktsmästare på medeldistans Carl Svensson bästa tiden med 25,9 sek. — har tidigare löpt på 24,8 — och andre man var sergeant Lindell på 26 blankt. Den senare visade strålande spänst i längd, där han höll sig kring 6 m. men han liksom Carl Svensson, Dahlin, Löf, sergeant Lidbrink m. fl. ämna göra toppresultat först på söndag på Gutavallen, då Gute svarar för arrangemangen på Idrottens Dag. Lindell kan då gärna ta med sig långa Fransson och låta denna löpa in en ansats, så blir det 6 m. även från det hållet. Han har den längden i benen.
I kula var handbollsmålvakten Almqvist bäst med 11,87 m. och där överraskade fanjunkare Fondelius med 8,88 m. — comeback efter 20 års paus! Det kommer fler kraftiga fanjunkare under de kommande dagarna, ty varenda man ska ta minst en poäng. Anders Dahlin leder än så länge individuellt med 10 poäng.

Spännande semifinaler i fotboll.
På fredagskvällen spelades även semifinalerna i depåmästerskapet i fotboll. De lämnade följande resultat.
4 depåkomp.-5 depåkomp., 3-0 (1-0).
Signalkompaniet—Reg.-staben, 2-1, (1-1).
Innan vi ägna matcherna ett par ord, ska vi be att få hylla 5 depås hejarklack — ett hundratal man, som under munter sång och taktfast marsch tågade opp på idrottsplatsens obefintliga hedersläktare. Det var faktiskt riktigt imponerande och värmande. Bör mana till efterföljd.
Nu blev visserligen hejarklacken snart rätt stum, ty 4 depå var det klart bästa laget och presterade stundom en mycket god fotboll. Det var många fina ämnen i elvan — skada bara, att planen är så ojämn, att den förrycker spelet.
Dusten mellan signalisterna och stabarna blev riktigt animerad — de förra voro de bättre spelarna men de senare verkliga fighters. Det var jubel när staben tog ledningen — centern Danielsson trängde in en boll — men signalisternas v. i. Andersson fick även sina beskärda applåder för sina båda mål. Speciellt av linjemannen! Staben fick ett mål felaktigt bortdömt för offside men ingen skada skedde, ty signalisterna var det bättre laget.
Finalen går nu på lördag. Favorit är 4 depåkomp. men signalisternas bakre linjer få göra som stabspojkarna —fightas och kämpa i varje ögonblick.
Inte en man, inte en boll förbi vårt försvar!

Gotlands Allehanda
Fredagen den 14 juni 1940
N:r 135

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *