England hoppas kunna rädda huvuddelen av expeditionskåren.

Även artilleribombardemang mot de väntande trupperna — Ohyggliga strapatser föregå utskeppningen.

Vägarna i Flandern äro fyllda med sönderskjutna pansarvagnar och trängfordon.

London, fredag. (TT.) I en telefonrapport från en stad på Englands sydostkust meddelar en av Reuters specialkorrespondenter, att ett flertal fartyg med däcken fyllda av soldater i daggryningen anlände till hamnen från Flandern. Sedan två dagar ha engelska, franska och belgiska trupper anlänt till staden, och ännu på fredagsmiddagen fortsatte debarkeringen.
På torsdagen anlände flera tusen soldater välbehållna, och man hoppas ptt den största delen av den brittiska expeditionsstyrkan iskall kunna transporteras hem, trots att svårigheterna och farorna ökas för varje timme. Denna massevakuering har blivit möjlig tack vare modet och oförskräcktheten hos besättningarna på de allierades krigs- och handelsfartyg och hos flygvapnet liksom tack vare det lugn som trupperna själva lägga i dagen.
Med soldater överfyllda tåg avgingo hela torsdagen från staden till olika förläggningsplatser i det inre av landet. Några av de anlända soldaterna hade varit utsatta för sådana strapatser att de vid ankomsten måste erhålla ny utrustning från topp till tå.
En fransk soldat omtalade att han och 21 kamrater befunnit sig. ombord på ett fransk fartyg, som gick på en magnetisk mina. Han blev den ende överlevande. Han berättade vidare att stranden och dynerna kring Dunkerque sedan tre dagar rimla av trupper som hålla på att borttransporteras eller vänta att det skall bli deras tur. Under ständigt intensivare bombfällning och kulgprutebeskjutning från tyska flygplans sida installera sig trupperna på stranden i väntan på att få gå ombord på sina fartyg. Under ett bombardemang, som företogs av ett femtiotal aeroplan, blev blott en enda man dödad och en annan sårad.
Läget har emellertid försämrats nu, sedan tyskt tungt artilleri blivit i stånd at tbombardera Dunkerque o. omgivningarna.
Olika intervjuade förklara, att de sedan veckor knappast haft möjlighet att sova till följd av de tyska flygplanens oupphörliga angrepp.
Befärhavaren för den styrka som ilandsattes på fredagsförmiddagen uttalade sig mycket berömmande om de engelska soldaternas uppträdande. Han förklarade att de företagit rörelser som varit svåra att utföra t. o. m. under en vanlig manölver i fredstid, men trots detta genomfört dem med förvånande snabbhet och i fullständig ordning.

Gigantisk vallgrav skyddar lägret i Dunkerque.
Paris, fredag. (TT.) Agence Havas meddelar om läget bl. a. : Under torsdagen och natten till fredagen har den fransk-brittiska nordarméns läge icke försämrats. En stor del av general Prioux’ armé befinner sig fortfarande i en mycket utsatt position men det förefaller som om händelserna icke skulle ha utvecklats i så ogynnsam riktning som man fruktat.
Det befästa lägret Dunkerque som utgör den fasta punkt kring vilken alla replioperationer utföras håller fortfarande stånd utan att vackla. Det bildar en slags fästning som skyddas av en gigantisk, flera kilometer bred vallgrav vilken i halvcirkelform sträcker sig in i landet. Den smala landremsa som förbinder Dunkerque med fasta landet försvaras kraftigt liksom vägarna till staden. I sydväst har det tyska angreppet hejdats vid det översvämmade områdets yttre begränsningslinje. Den tyska framryckningen hade dessförinnan länge försvårats av de intensiva uppehållande försvarsstrider som utkämpats av de brittiska styrkorna i Calaisområdet.
I nordost ha tyskarna ännu icke nått fram till det befästa lägrets försvarslinjer. De allierade trupperna försvara fortfarande området utanför översvämningsdistriktet och strida väster om Yserkanalen.
Tyskarna sätta främst in sina angrepp mot mitten av ”bergslinjen”, vilken bildar ett slags framskjutet utanverk i Dunkerques försvarssystem och som, om den toges av tyskarnå, skulle göra det möjligt för dessa att innesluta fransmännen i det befästa lägrets inre. De franska truppernas uppgift är icke blott att uppehålla fienden så länge som möjligt utan även att förena sig med de avdelningar ur armén Prioux, som för närvarande bana sig väg mellan de tyska förstärkningar som strömma till från alla håll. En stor del av Prioux” armé har redan hunnit sätta sig i säkerhet nordväst om ”bergen”, medan en annan grupp, som fortfarande är mycket stark, söker följa efter.
Prioux’ armé tillämpar under dessa operationer en klassisk manöver från revolutions- o. Napoleonkrigen: reträttmarschen i fyrkantsformering. Men det är icke längre blott några regementen eller brigader som tillämpa denna taktik utan en väldig massa på tiotusentals soldater som måste strida mot alla fyra hållen och sakta retirera i svårframkomlig terräng inför en fiende vars leder ständigt fyllas av nya trupper.
Den tyska planen torde främst bestå i att förinta så mycket trupper som möjligt innan de hunnit sätta sig i säkerhet i det befästa lägret och sedan nedkämpa resten antingen genom att sätta sig i besittning av själva lägret eller sänka de fartyg som ha till uppgift att transportera bort soldaterna. Dunkerque förfogår emellertid över ett mycket kraftigt försvar, som ytterligare förstärkts med tunga franska och brittiska marimkanoner. Även luftvärnet är mycket väl försett med pjäser. Under det skydd som det befästa lägret erbjuder evakuerar flottan nu metodiskt och med utomordentlig snabbhet alla de truppenheter som redan anlänt till Dunkerque och vilka icke ansetts behövliga för försvaret av denna hamn. Först och främst transporteras de sårade bort och sedan andra soldater samt stora mängder materiel, särskilt då tung materiel.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 1 juni 1940
N:r 124

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *