Om luftskydd i Visby.

I 13 § luftskyddslagen stadgas:
Befinner sig riket i krig eller krigsfara, äger Konungen förordna, att riket eller del därav skall försättas i luftskyddstillstånd och att planerna för luftskyddet helt eller delvis skola verkställas.
Vad luftskyddstillstånd innebär fingo gotlänningarna en svag förkänning av vid luftskyddsövningen här-för något år sedan. I huvudsak i form av ett populärt skådespel presenterades de båda tjänstegrenarna alarmering o. mörkläggning, o. därom är endast gott att säga. Vid krig eller krigsfara innebär luft-skyddstillstånd, att de under ett 20-tal rubriker fallande förberedda åtgärderna verkställas.
I Kungl. Maj:ts luftsskyddskungörelse 2 § heter det bl. a.:
Vid luftskyddets förberedande bör övervägas i vad mån planläggningen skall omfatta — — — —
3) utrymning av vissa områden eller byggnader samt undanförande av egendom — — —
Det torde vara överflödigt att påpeka, att om någonstädes punkt 3 här ovan överväges, så är det av myndigheterna på Gotland och i Visby.
2 § av lag om förfoganderätt för luftskyddets behov lyder sålunda:
Konungen eller, efter konungens förordnande, länsstyrelse eller annan myndighet äger föreskriva, att invånare å ort, som hotas av anfall från luften, skola taga uppehåll utom sin bostad eller bostadsort, ävensom, i den mån det prövas nödvändigt, bestämma, varest uppehåll skall tagas.
Enligt 1 § samma lag skall nämnda 2 § äga tillämpning allenast då luftskyddstillstånd är rådande.
Det torde likaledes vara onödigt att understryka, att vederbörande här på vår ö och i vår stad bereda sig på att, om den timmen någon gång skulle slå, snabbt, säkert och effektivt kunna sätta denna, bestämmelse i verket.
Enligt luftskyddsinspektionens närmare anvisningar om den s. k. permanenta utrymningen, skall denna i första hand omfatta:
1) barn under 15 år, 2) flertalet av deras mödrar, 3), personer över 65 år, 4) alla flyttbara sjuka personer.
Att dessa anvisningar för fallet Visby bl. a. innebära, att alla skolor stängas, måste betraktas som självklart.
Med denna kortfattade redogörelse för de grundläggande bestämmelserna om begreppet utrymning i samband med luftskydd sätta vi punkt för i dag. Nästa gång skall vi tala om den del av utrymnings-problemet, som det i första hand gäller att lösa — den f ri vi l1 i g a. En detalj i detta sammanhang. Det är självfallet, att i samma mån som utrymningen på en ort göres vidlyftig, i samma mån komma de beredskapsstyrkor o. den extra polis, som erfordras för ordningshållningstjänsten, t. ex. vakthållningen, att ökas.
Jag ber till sist varje tänkande medborgare, att väl besinna innebörden av dessa orienterande rader. Klipp gärna ur dem och lägg dem till Edert luftskyddsarkiv. Jag vet att jag blir trodd, när jag säger, att de äro skrivna till samhällets bästa.
Rudolf Tiberg.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 21 November 1938
N:r 270

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *