Fransysk flygvisit på Slätten.

Gotlänning flyger hem och hälsar på.
Vid 2-tiden igår middag seglade ett monoplan in över kusten söder om Visby och passerade Visborgs slätt på c:a 1,500 meters höjd. Planet fortsatte söderut och gjorde en kort visit över Mästerby varefter detsamma återkom på lägre höjd och landade efter en elegant sväng framför hangaren. Här mottogs flygarna —de befunnos nämligen vara tre —av en medarbetare i Gotlands Allehanda och en representant för Standards filial i Visby, som sålunda kunde visa goda kvalifikationer för snabbtankning av flygplan och perfekt servicetjänst.
Maskinen var en Puss-Moth med 120 hkrs motor och de ombordvarande befunnos vara hrr Gerhard Palm, Gösta Gustafsson och Insulander, vilka startat från Bromma kl. 12,40 på middagen. Vädret var vackert och sikten mycket god. Man hade först följt kusten till Valdemarsvik, där man stack ut över havet och i samma ögonblick hade man fått sikte på cementfabrikens rökpelare och behövde sålunda icke offra lång tid på navigeringen. Man gjorde sedan som ovan nämnts en lov ned över Mästerby, där hr Palm har sitt hem, och landade sedan på slätten.
De tre herrarna, som för närvarande komplettera sin flygutbildning för erhållande av trafikflygarecertifikat, stannade icke länge. Sedan planets bränsleförråd kompletterats, lättade maskinen åter kl. 2,45 för att flyga tillbaka till Bromma, varvid vägen togs över Gotska Sandön.
Den maskin herrarna igår använde äges av ett konsortium och var som sagt en Puss Moth, helt inbyggd och försedd med värmeledning och instrument för blindflygning. Den rymmer tre passagerare och är försedd med dubbelkommando. Marschfarten är c:a 175 km. Vingarna äro fällbara bakåt, varigenom maskinen kan övernatta i nästan vilket skjul som helst — det är sålunda ett gott och behändigt civilflygplan. Hr Palm har emellertid inköpt ett annat plan, en öppen sportmaskin och i december kommer han måhända ned hit med detta plan, ehuru han då kanske landar direkt hemma på fäderneägorna vid Ammor i Mästerby. Han torde emellertid vara den första gotlänning, som själv flugit hem på besök — framlidne kapten Krokstedts ”visit”, då han blev uppfiskad utanför Stenkyrkalandet för många år sedan, var ju av något annorlunda karaktär än denna nutida flygvisit. Man sätter sig bara i ett flygplan lika enkelt som i en bil och är på någon timme hemma på Gotland. Trots att det igår var så kallt att det på 1,500 meters höjd över Gotland blev is på maskinens stöttor, hade herrarna i den uppvärmda kabinen ingen nöd, fast de reste i kavaj.
Sedan planet efter en elegant start lyft och satt kurs norröver reste hr Palm hem till Mästerby på ett par dagars visit — men som sagt i december kanske han kommer stickandes igen.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 7 november 1938
N:r 258

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *