Landsbygden. Vamlingbo.

VAMLINGBO.
Missionsförsäljning var i lördags kväll anordnad i folkskolan härstädes av föreningen ”Solglimten”, Kand. Roland Thomsson höll före försäljningen ett bra och medryckande föredrag och uppmanade till bön och arbete för evangelie sak i hem- och hednaland, Sång utfördes av Karin Åberg.
De vackra och värdefulla sömnadsarbetena, som förfärdigats av de små ”solglimtarna” rönte en livlig åtgång och köplusten sporrades starkt vid det livfulla sätt varpå kvällens auktonist vägmästare Robert Segergren förde klubban. Omkring ett par hundra kronor inflöto i missionskassan. Kvällen avslöts med psalmsång och bön.
årets andra ordinarie kommunalstämmea hölls härstädes på måndagen under erdförandeskap av filialföreståndare Axel Pettersson, Sigreips.
Stämman beslöt att godkänna det av kommunalnämnden upprättade utgiftsoch inkomstförslaget för nästkommande år med en utdebitering av kr. 3: — pr 1330: 06 skattekronor.
Till brandstodsvärderingsmän valdes för år 1939 hrr Valter Sigrén och Hjalmar Pettersson, Storms, samt Oskar Jakobsson och Reinhold Larsson, Rofinds. Till ombud vid innevarande års mantalsskrivning valdes kommunalstämmans ordf, Axel Pettersson samt kommunalnämndsordf. Rudolf Olsson, Nora. Till suppleant utsågs postförare David Lundkvist, Lingsarfve.
Skogsaccisen för nästa år för den borgerliga kommunen bestämdes till 1:18 pr 100 kr. rotvärde.
Ävenså beslöt stämman att söka skattelindring eller statsbidrag för skatteutjämning för skattetyngda kommuner, och uppdrog stämman åt hrr Axel Pettersson, Rudolf Olsson och Robert Segergren att ombesörja sådan ansökan.
Den för Vamlingbo kommuns brandrote upprättade skogsbrandsordningen godkändes av stämman med vissa justeringar som på uppdrag av stämman skulle utföras av hrr Efr. Larsson, Simunde, och Rudolf Olsson, Nora.
Som uppbördsdagar för skatteinbetalningen under nästa år bestämdes den 16 febr. och 18 sept.Omedelbart efter kommunalstämman följde kyrkostämmsa med väg Robert Segergren som ordförande. Därvid godkändes kyrkorådets förslag till utgifts- och inkomststat för år 1939 med en utdebitering av 3:60 och likaså godkändes skolrådets utgifts- och inkomstförslag för skolan med en utdebitering av kr. 2: — pr 1330: 06 skattekronor.
Skogsaccis bestämdes till kr. 1: 75 pr 100 kr. rotvärde.
Skolrådet har avsikt att till vinterns fortsättningsskola kunna ordna för skolkökskurs, vilket säkert högt uppskattas.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 4 November 1938
N:r 256

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *