Rättegångssaker.

Bil eller transportabel såg?
Efter besvär av landsfiskal Justus Jakobson har Svea hovrätt till Gotlands södra domsagas häradsrätt för ny behandling återförvisat ett mål mot grovarbetaren Karl Arvid Karlsson i Valla angående ansvar för att han den 10 juli i fjol på allmänna vägen Klinte kyrka —Klintehamn framfört motorfordon, som icke var besiktigat, inregistrerat eller trafikförsäkrat och utan att ha körkort.
Häradsrätten ogillade åtalet, enär den ansåg det här vara fråga om en transportabel vedsågningsmaskin, som som ej vore att hänföra till motorfordon enligt gällande förordning. Hovrätten finner emellertid, att fordonet är att anse såsom bil i förordningens mening. För målets bedömande erfordras emellertid utredning om den skatt, som undandragits statsverket, och av denna anledning har målet nu återförvisats. (P)

Unmansaffären får efterspel.
Borgmästare G. Fant, rådman G. Junker och assessor H. Källander ha i egenskap av ledamöter i förmyndarkammaren hos J. K. begärt åtal mot jur. kand. Ernst Lysander för falsk angivelse eller äreröriga beskyllningar mot ämbetsmän i deras ämbete. I skrivelsen till J. K. erinras om att k. m:t lämnat utan åtgärd en anmälan av Lysander ifråga om avlidne grosshandlare Patrik Unmans dödsbo. Denna an.mälan riktar sig väsentligen mot ett av Fant, . Junker och Källander i egenskap av ledamöter i förmyndarkammaren fattat beslut i anledning av en framställning från Unmans dåvarande förmyndare om tillstånd till försäljning av vissa inteckningar. Vid tiden för Lysanders anmälan hade Unmans dödsbo, heter det, redan skiftats, varvid skiftet blivit godkänt av samtliga dödsbodelägare. Lysandes åtgärd betecknas i skrivelsen såsom tillkommen av argt uppsåt.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 27 Maj 1938
N:r 120

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *