Gotlänningarna ha mycket bilar.

Ett motorfordon på var 22:a invånare.
De flesta medmänniskor äro nog så funtade att de besvara ett uppställt krav på en utgift, som icke är absolut nödvändig med ett: Jag har inte råd. Många säga också i dessa tider att de ha det knalt, slanten vill inte räcka till, ty väl är det så kallad högkonjunktur, men denna bjuder också på en viss dyrtid. Gotlänningarna utgöra väl intet undantag från den allmänna svenska regeln, men — man har anledning börja fundera, när man läser motorfordonsstatistiken.
Det heter visserligen att man med statistik kan bevisa vad som helst, men om man inte jonglerar allt ,för mycket med siffror kan nog sanningen komma fram. Enligt statistiken har Gotland 58,121 invånare och 2,647 motorfordon, d. v. s. det kommer ett motorfordon på var 22:a individ, kvinnor och barn inräknade, Närmare uträknat finns det sålunda 45 motorfordon på varje tusental invånare och ser man bara efter bilar, så finns det 35 bilar på varje tusen invånare. Och ändå har Gotland ganska korta avstånd, man skulle rent av kunna utan vidare påstå, att innehavet av bil på Gotland blivit mera ett tecken till burgenhet än ett verkligt behov för utkomstens skull.
Ja, men, säger man kanske, det är väl inte bara på Gotland det finnes gott om bilar?
Nej, det är sant, men — det egendomliga är, att Gotland ligger synnerligen väl framme i statistiken. Ifråga om antalet motorfordon pr tu-1 sen invånare är Örebro län ett strå vassare än Gotland med 46 mot Got- i lands 45 fordon pr tusen invånare. 45 ha för övrigt Malmöhus län, Stockholms stad och Västmanlands län, medan t. ex. Blekinge kommer ned på 26, Kronobergs på 80 och Kalmar län på 84, ja inte ens Göteborgs och Bohus län kommer högre än till 82 — men det lilla Gotland, har 45 pr tusen invånare och är alltså jämlike med de flesta länen i riket. Ifråga om antal bilar kommer Malmöhus län främst med 88, men sedan följa därefter Kristianstads, Örebro, Södermanlands, Stockholms och, Gotlands län alla med 35 bilar pr tusen invånare.
Nog förefaller det som om Gotland, vore ett gott land, att dess befolkning har det bra förspänt, när man i så stor utsträckning som här är fallet kan ha råd att hålla sig med motorfordon, trots de dock eljest ganska goda kommunikationerna.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 9 april 1938
N:r 82

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *