Landsbygden. Vamlingbo.

VAMLINGBO, 5 april.
Årets första ordinarie kommnnalstämma hölls Mastades 1 går i kommunalrummet under ordförandeskap av filialföreståndaren Axel Pettersson, Sigreips. Stämman godkände vallängden och behandlade och beslutade i följande ärenden. Kommunalkassans räkenskaper och förvaltning för år 1937 föredrogs och ansvarsfrihet beviljades i enlighet med revisorernas avgivna berättelse och tillstyrkan. Likaså var förhållandet med barnavårdanämndens inom Vamlingbo kommun samt Bottarve barnmorska-nämnds räkenskaper och förvaltning av till respektive nämnder hörande kassor liksom också fattigvårdsstyrelseni ekonomiförvaltning och åtgöranden under år 1937. Även för Vamlingbo sockenmagasins och fonds räkenskaper beviljades ansvarsfrihet för den tid revisionsberättelsen avsåg.
Nykterhetsnämndens i Vamlingbo årsberättelse för det gångna året föredrogs i sin helhet och godkändes
Till ledamöter i valnämnden valdes hrr Hans Hansson, Nora, Efr. Larsson, Simunde, Konrad Olsson, Gervalds, och Nils Larsson, Stenstugu. Till suppleanter valdes hrr Th. Hansen, Bonarve, och Rudolf Olsson, Nora, såväl ledamöter som suppleanter omvalda. I kommunens skogsvårdskommitt invaldes hrr Th. Hansen, Bonsarve, och Efr. Larsson, Simunde, som ledamöter, och som suppleant hr Konrad Olsson, Gervalds, samtliga för en tid av tre år.
Angående arrestlokal för Burgsviles landsfiskalsdistrikt beslöt stämman att träffa avtal med Hemse kommun och att för Vamlingbo kommuns vidkommande underteckna kontrakt i saken befullmäktigades landsfiskal F. Stengård, Havdhem. En anhållan från Frälsningsarmens högkvarter om ett engångsbidrag av 25 kronor till ett hem för frigivna fångar vann stämmans bifall. Ett ärende från fjärdingsmannen bordlades för vidare utredning.
För stämmans hörande hade slutligen en skrivelse inkommit om en event. förflyttning av prov.-läkarens stationsort från Hemse till Havdhem, varigenom skulle ernås en mera ekonomisk fördelning av event. sjukresor inom provinsialläkaredistriktet. Ehuru stämman ej i protokollet införde sitt uttalande ville den likväl uttalande ville den likväl uttala önskvärdheten av en sådan förflyttning, där???? en sådan läte sig göras.
Om kristligt arbete i vårt land och om den yttre missionen har de senaste dagarna missionsaftnar varit anordnade i härvarande missionshus. Sålunda har Svenska Missionsförbundets arbete och utveckling belysts i både ord och bild. Den vackra filmen som visades från Missionsförbundets stora och omfattande verksamhet och dess starka utveckling gav en värdefull belysning av denna andliga folkrörelse. Även från förbundets yttre mission har bilder visats och föredragen som hållits vid respektive tillfällen ha varit burna av hänförelse för Guds rikes utbredande och befästande på jorden.
För världsfredsmissionen hölls i söndags kväll ett möte i missionshuset. En av världfredsmissionens talare, red. Nelsson, höll därvid föredrag och visade ett antal skioptikonbilder från världskriget och det spanska inbördeskrigets fasor.
Ehuru man väl kan vara ense med talaren om krigets barbari och dess oförenliga motsats till kristen tro och lära, måste man ställa sig skeptisk till
en hel del av vad som framfördes vid detta tillfälle. Knappast torde de hemska bilderna tjäna saken och bildmaterialet från krigets förbannelse är ju så överväldigande att ingen svårighet torde föreligga att få mera lämpliga bilder som också bättre framhäva kravet om en kristen enhetsfront mot hatets och krigets anda och kristendomens världsförbrödrande makt.

Gotlands Allehanda
Torsdagen den 7 april 1938
N:r 80

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *