Hitler hyllas vid gamla Hofburg.

”Min största uppgift — att återföra min hembygd till tyska riket.” Wien, 15 mars, (TT fr. DNB.) Kl. 11 på tisdagsmiddagen ägde på Heldenplatz framför det gamla Hofburg staden Wiens högtidliga mottagning av rikskansler Hitler rum, Torget var fyllt av väldiga folkmassor, och ett stort antal formationer av partisammanslutningar, föreningar samt delegationer av arbetare och anställda hade marscherat upp och tagit uppställning. På vägen till Heldenplatz blev Hitler livligt hyllad av mängden.

”Ostmark har vänt hem …”
Mottagningstalet hölls av dr SeyssInquart, som bl. a. yttrade: Såsom sista högsta organ för förbundsstaten Österrike meddelar jag Der Führer och rikskanslern att det lagliga beslutet i enlighet med tyska folkets och dess ledares vilja genomförts, Österrike är ett land i Tyska riket. För tyska folket och hela världen förkunnar jag, att Adolf Hitler såsom ledare och rikskansler nu dragit in i den gamla rikshuvudstadens borg. Det århundraden av tysk historia kämpat för, det otaliga millioner av de bästa tyskarna blött och dött för, det som i het strid varit det yttersta målet och i de bittraste stunder varit. vår sista tröst det har idag fullbordats: Ostmark har vänt hem. Riket har återuppstått, det tyska folkets rike har skapats. I dag hälsa alla tyskar ur evigheten Der Führer såsom fullbordaren, idag hälsar Der Filrer det nya, eviga Tyskland. Vi känna blott ett: vi tacka ledaren. Vi uttala ett tack, som uttrycker oinskränkt kärlek och ovillkorlig trohet. Min ledare! Vart vägen än går, följa vi efter. Heil, mein Fihrer!”.

Det tyska folkets äldsta Ostmark, skall bli tyska rikets yngsta bålverk.
Därefter tog Hitler till orda och yttrade bl. a.: Under de senaste åren ha den nu avlägsnade regimens maktinnehavare ofta talat om den särskilda mission, som detta land i deras ögon hade att fulla. Enligt dem var uppgiften för Österrikes s. k. självständighet, vilken dikterades i fredsfördragen och som var beroende av utlandets nåd, att förhindra uppkomsten av ett sant stort tyskt rike och därmed sätta en spärr för det tyska folkets väg in i framtiden. Jag proklamerar nu för detta land dess nya uppgift. Det tyska folkets äldsta Ostmark skall bli den tyska nationens och därmed det tyska rikets yngsta bålverk. Detta land är tyskt, det har förstått sin mission. Det skall uppfylla den och det skall i trohet till den stortyska folkgemenskapen icke överträffas av någon. Vår uppgift blir det emellertid nu, att i arbete, flit och gemensam sammanhållning lösa de stora sociala. kulturella och ekonomiska uppgifterna men framför allt att alltmera utveckla och utbygga Österrike till en högborg för nationalsocialistisk anda och nationalsocialistisk viljekraft.

Hitlera intåg i Wien.

Ett tack till Österrikes nationalsocialister.
Jag kan emellertid icke avsluta denna appell till Eder utan att tänka på dem, som gjort det möjligt för mig att med Guds hjälp genomföra denna stora omvälvning på så kort tid. Jag tackar de nationalsocialistiska medlemmarna i regeringen med den nye riksståthållaren Seyss-Inquart i spetsen. Jag tackar de otaliga partifunktionärerna, jag tackar också de oräkneliga namnlösa idealisterna, våra formationers kämpar, vilka under långa år av förföljelse: bevisat, att tyskar, som utsättas för förtryck, blott bli hårdare.
Jag kan i denna stund för det tyska folket omtala att den största uppgiften i mitt liv fullbordats. Såsom ledare och rikskansler för den tyska nationen och riket förklarar jag inför historien att min hembygd inträder i det tyska riket.”
Hitler avslutade med ett Sieg-Heil för Tyskland och dess nya del, för det nationalsocialistiska partiet och för Tyska rikets krigsmakt.
Under hela högtidligheten dånade ständigt flygeskadrar fram över de församlade, och rikskanslerns tal avbröts gång på gång av ovationer.

Trupperna hålla parad.
Wien, 15 mars, (TT.) På tisdagseftermiddagen hölls på Heldengedenkplatz de i Wien inryckta trupperhas och Wienregementenas parad inför den tyska krigsmaktens högste befälhavare, rikskansler Hitler. En stor del av de förutvarande förbundstrupperna hade redan fastsytt den tyska krigsmaktens suveränitetstecken på vapenrockarna. Förutom de forna förbundstrupperna var det regementen från Preussen, Bayern och Wiirttemberg som defilerade förbi ledaren och rikskanslern. Paraden inleddes av överbefälhavaren för åttonde armén, general von Bock.
Wien, 15 mars. (TT.) Under paraden flögo över 300 flygplan på olika höjd över staden.
Wiens befolkning hade mött upp i hundratusenden för att åse truppernas förbimarsch.

Hitler återvänder till München.
Wien, 15 mars, (TT fr. Reuter.) Hitler avreste på tisdagseftermiddagen med flygplan härifrån till Minchen.
München, 15 mars. (TT.) Rikskansler Hitler anlände vid 7-tiden på tisdagskvällen med flygmaskin hit från Wien.
Rikskansler Hitler beger sig från München till Berlin, Under kampanjen före omröstningen i Österrike kommer Hitler att tala vid en rad möten. Det första möte varvid Hitler tar till orda äger rum i Graz.

Gränspålarna brännas å bål!
Wien, 15 mars. (TT fr, Reuter.) Gränspålarna utmed gränsen mellan Salzburg och Tyskland upprycktes under natten till tisdagen och brändes på bål under stor entusiasm från befolkningens sida.

Den siste österrikiske utrikesministern lämnar in.
Wien, 15 mars. (TT.) Riksutrikesminister von Ribbentrop mottogs på måndagen, kort efter ankomsten till Wien, & österrikiska regeringens vägnar av utrikesminister Wolf. Denne yttrade därvid i hälsningstalet: ”Såsom siste österrikiske utrikesminister överlämnar jag det österrikiska utrikegsministeriet i Edra händer. Vi österrikare ha nu blott ett fosterland: det är Tyskland.”

Folkomröstningen den 10 april.
Wien, 15 mars. (TT. fr. DNB.) Förbundskansliet har för de lokala myndigheterna utfärdat följande preliminära bestämmelser beträffande den till den 10 april utlysta fölkomröstningen:
1) Röstberättigade äro alla senast den 10 april 1918 födda män och kvinnor, som äga österrikiskt medborgarskap eller på grund av förordningen av 1933 förlorat sina medborgerliga rättigheter och icke äro uteslutna från rösträtt. Undantagna från rösträtt äro judar.
2) Vallängderna skola uppgöras på grundval av invånarregistret. Vallängderna utläggas från den 27 till den 31 mars så att allmänheten kan ta del därav.
3) Förberedelserna för omröstningen skola börja omedelbart.

Gotlands Allehanda
Onsdagen den 16 Mars 1938
N:r 62

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *