Folkskolans nybyggnad.

Tillbyggnaden vid Östra folkskolan beräknas kosta 730,000 kr.
Visby stad har under den närmaste framtiden åtskilliga stora byggnadsföretag, som ligga och vänta. Frågan om kvarteret Nunnans bebyggelse kommer väl att avgöras i kväll. Förslag om nytt gymnastikhus står också på stadsfullmäktiges föredragningslista i afton och det väntas bli en affär, som rör sig om ett par hundra tusen kronor. Av ännu större omfattning blir det skolbygge, som planeras vid stadens folkskola och som varit under förberedelse inom folkskolestyrelsen sedan ett par år tillbaka.
Vi ha med anledning av de andra byggnadsplanerna vänt oss till ordföranden i folkskolestyrelsens byggnadskommitté, fanjunkare Bernh. Sporre, för att höra, hur långt man hunnit med folkskolans byggnadsplaner.
Jag fick just igår det slutligt ut. formade skissförslaget från arkitekten, säger hr Sporre. Folkskolestyrelsen och lärarekollegiet har ju under det gångna året ingående diskuterat byggnadsplanerna. Först uppgjordes det en förteckning över de lokaler, som voro erforderliga, därefter diskuterades den allmänna planläggningen av byggnaderna och i enlighet med de uttalade önskemålen har sedan länsarkitekten Arvid Stille utformat lyggnadsförslaget. En del detaljer ha sedan åter diskuterats i folkskolestyrelsen och nu, föreligger som sagt skissförslaget utformat i enlighet med de av folkskolestyrelsen fastställda riktlinjerna.
Vad det kommer att kosta ? Jo, efter en kostnadsberäkning som åtföljer skissförslaget och som uppgjorts av assistenten i kungl. byggnadsstyrelsen Bror Sundblad kommer totalkostnaden att uppgå till icke mindre än 730,000 kr. Däri ingå dock icke kostnaderna för yttre ledningar, stängsel och planeringsarbeten. Kostnaderna komma att fördela sig med 524,000 kr. på den nya skolbyggnaden, 188,600 kr. på gymnastikbyggnaden och 18,000 kr. på en förbindelsegång till den nuvarande skolbyggnaden samt yttre trappor.
Den skisserade byggnadsplanen upptar som förut nänts en tvåvår ningslänga vid Skolportsgatan i trädgården bakom den nuvarande skolbyggnaden. Närmast denna blir det emellertid en tvärställd trevåningsbyggnad, som är anknuten till den nuvarande skolbyggnaden genom en förbindelsegång i andra våningens plan. Gymnastikbyggnaden är uppförd i vinkel mot den nya längan i dess östra del.
Man synes inom folkskolestyrelsen ha förhoppningar att längre fram unr der året få förslaget, fram på stadsfullmäktiges bord. Folkskolan är som bekant f. n. hänvisad till att hyra en del skolsalar vid läroverket, gymnastikundervisningen är provisoriskt ordnad genom disponerandet av artillerikårens gymnastiksal och vidare närmar sig den sjuåriga skolans införande. Det planerade bygget får sålunda betraktas som ofrånkomligt och med det stora intresse, som stadsfullmäktige under den senaste tiden visat för igångsättande av byggnadsföretag, lär väl ett positivt beslut i saken ej länge låta vänta på sig.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 9 februari 1937
N:r 32

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *