Gutarna i Stockholm.

Samling till gemensamt samkväm den 20 dennes.
Den för ett par år sedan framförda tanken att de fem i huvudstaden arbetande gotlandsföreningarna skulle kunna sammanföras i en förening eller att åtminstone samarbete dem emellan skulle kunna åstadkommas, hålles alltjämt vid liv. En hopslagning medför naturligtvis vissa svårigheter och kan ses från olika synpunkter. Det finnes mycket som talar för, och mycket som talar mot. Men då andra landskap mäktat lösa problemet och funnit enbart nytta och glädje därav skulle det naturligtvis ej behöva vara svårare för gutarna än för andra att samlas i full gemenskap.
Ett slags samarbete har mellertid uppnåtts. Den 12 oktober 1935 samlades mer än trehundra gutar till gemensam fest på Piperska muren i Stockholm och funno att man trivdes gott tillsammans. En liknande gemensam fest, måhända dock något enklare än förra gången, är nu planerad att hållas på Gillets stora lokaler lördagen den 20 dennes. En kom-mittå med representanter från de fem föreningarnas styrelser har rådplägat och utfärdar nu i dagarna till sina resp. föreningars medlemmar inbjudan till samkväm.
Programmet upptar bland mycket annat föredrag av den gotländske kännaren fil. dr Holger Rosman. Han har betitlat sitt föredrag ”Strövtåg i hembygden”. Med kännedom om dr Rosmans kända föredragsförmåga och grundliga kännedom om gutniska bygder och förhållanden torde hans ”strövtåg” kunna påräkna stort intresse, helst som föredraget illustreras med skioptikonbilder. Härtill kommer musik, möjligen militärmusik, samt sång. Underhandling har förts med de kända gotländska sångerskorna Gurli Svedman och Hjördis Pettersson, som båda benäget lovat sin medverkan såvida ej sceniska eller snarlika hinder möta. Efter gemensam enkel supe kommer dans. Förra gången klagade den i festen deltagande ungdomen på att det bjöds på enbart gammal dansmusik. För att undanröja dylika klagomål blir det denna gång både gammal och modern dansmusik. Möjligen kommer en genuin gotlandskadrilj att uppvisas. Tal. och uppträdande av välkända gotländska och andra kända förmågor förekommer även.
Inbjudan till festen har utfärdats av Gotlands gille, Föreningen Gutnalia, Föreningen Gotländsk idrott, Gotlands kvinnors gille och Föreningen Gotlands studenter i Stockholm. Inbjudarna önska att deltagarna måtte genom sina respektive föreningar anmäla sig för deltagande senast den 17 dennes.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 8 februari 1937
N:r 31

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *