Mellersta Gotlands kretsloge av I. O. G. T.

höll i går kvartalsmöte i Visby under livlig tillslutning. Förhandlingarna leddes av hr Th. Vahlbäck. Av vid mötet framlagda rapporter och gjorda beslut framgår bl. a., att en konferens för studiecirkelfolket inom distriktet kommer att anordnas troligen den 28 febr. med riksdagsman Hjalmar Gustafson i Dädesjö som en av föreläsarna och att nästa möte, som blir årsmöte, skall hållas i Roma.
Efter förhandlingarnas slut höll hr Carl Wiss ett kort anförande om nykterhetsfrågans läge just nu i vårt land och den bebådade nya rusdryskslagstiftningen, varvid han särskilt underströk nödvändigheten för nykterhetsfolket att inte vara alltför ”flata” och toleranta mot dryckesseden. Ett andra föredrag hölls av hr Ture Carlson, som gav en snabbkarakteristik av den svenska folkmusiken och skildrade några av dennas mest frmstående gestalter, såsom Nils Andersson, Karl Tiren, Lapp-Nils m. fl. Föredraget illustrerades av violinisten Ragnar Sundberg med ett stort antal folkmelodier från olika landsändar. Det hela utmynnade i en anslående hyllning för hembygden och fosterlandet, och innan applåderna brakade löst sjöngs ”Du gamla, du fria” unisont.
På kvällen vidtog ett glatt och otvunget samkväm, varvid underhållningen sköttes av L O. G. T:s musikcirkel och teateramatörer i Visby. Den unisona sången hade även beretts stort utrymme, och innan deltagarna reste var och en till sin hemort tog man i ring och lekte folklekar.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 8 februari 1937
N:r 31

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *