Landsbygden. Stånga.

STÅNGA, 8 febr.
En trevlig Röda Kors-fest hade i går kväll anordnats i Malmgard, där vid sjutiden drygt 300 personer församlats.
Festen inleddes med ett musiknummer av Stånga musikkår under ledning av hr Edmund Söderlund, varefter de församlade hälsades välkomna av Stångakretsens ordförande, folkskollärare R. Dahlgren. Så blev det sång av Stånga sångförening samt en vacker tablå ”Julrosen”, utförd av några småbarn, varefter talarstolen bestegs av landshövdingskan Gertrud Rodhe, som höll ett intressant föredrag om Röda korsets arbete. Hon började med att behandla de uppgifter, som åvila organisationen i händelse av krig och kom därefter in på arbetet i fredstid, vilket icke är mindre betydande. Tal. uppehöll sig särskilt vid de nyttiga verksamhetsgrenar, som startats i och med skoltandvården, sjuksköterskeutbildningen, hjälpen med småbarnsutrustningar åt medellösa, utdelandet av sjukvårdsutrustningar m. m.
Efter föredraget togs en stunds kaffepaus, under vilken musikkåren spelade. Så blev det gutamål av några skolbarn samt ytterligare sång, varefter hr Dahlgren avtackade alla medverkande samt utbringade ett leve för Sverige och publiken unisont sjög Stenhammars ”Sverige”. Slutligen förrättades aftonbön av kyrkoherde Adrian Kronqvist, som till sist läste ”Välsignelsen”, varjämte sjöngs ps. 500 v. 7.
Den i alla avseenden lyckade festen var icke slut förrän vid halvelvatiden, då deltagarna skingrades. De som så önskade Pingo t. o. m. gratis skjuts hem, vilken välvilligt ställdes till förfogande av en närvarande bussägare. Ett bra tillskott i kassan torde Stångakretsen också kunna räkna på.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 8 februari 1937
N:r 31

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *