Visby lasarett får gott betyg.

Ytterligare utvidgning dock av nöden, säger generaldirektör Höjer.
Generaldirektör J. Axel Höjer konstaterar i en inspektionsrapport till medicinalstyrelsen, att Gotlands läns landsting genom den under senare år genomförda utvidgningen av Visby lasarett omvandlat detsamma på ett sätt, som måste väcka stor tillfredsställelse. Han anser dock, att lasarettet trots utvidgningen icke fullt motsvarar behovet.
Den tidvis kraftiga överbeläggningen finner generaldirektören desto mera betänklig som de låda avdelningarna om 44 patienter redan i och för sig äro i det största laget. Det välgrundade förtroende, som lasarettet åtnjuter, bidrager också, säger generaldirektören, till att i detsamma antalet inträdessökande är större än antalet, som kan mottagas. En jämförelse mellanantalet tillgängliga lasarettsplatser för Gotlands län och övriga län visar att dessa förgäves sökande och denna överbeläggning representerar ett verkligt sjukvårdsbehov. Detta synes vara av ungefär den storleksordning, som motiveras av den ursprungliga byggnadsplanen, innefattande även en södra flygel på ytterligare 20 till 30 platser, bland vilka då en barnbördsavdelning på 6 till J O platser samt en mindre barnavdelning på ungefär ett dussin platser borde ingå,. En isolerad barnbördsavdelning med en heltidsanställd barnmorska och möjligaste avskildhet från andra avdelningar anser generaldirektören vara ett mycket stort önskemål.
Vidare har man funnit, att antalet isoleringsrum på, avdelningarna är alldeles för litet. Detta anses lättast hinna ordnas genom att sköterskornas rum apteras såsom isoleringsrum i samband med byggande av en personalbyggnad.
Generaldirektören erinrar vidare om, att från 1931 till 1935 har avlöningskontot stigit med 30,000 kr., huvudsakligen genom nyanställningar. Han anmärker dock på, att lönerna för samtliga anställda av alla grader äro låga. Anställning av ytterligare personal anses också nödvändig, för att erforderlig vila och ledighet skall kunna beredas de nu för sjukvårdens handhavande anställda.
Bostadsförhållandena för biträdena anser generaldirektören icke tillfredsställande, särskilt med hänsyn till tvättningsanordningarna. Behovet av nya personalbiträden, anses bero på i vilken utsträckning det synes önskvärt att den lägre sjukvårdspersonalen är boende i omedelbar anslutning till sjukhuset.
I berättelsen understrykes också vikten av att snarast distriktsvård ordnas på landsbygden. Vissa förhållanden med sent inkomna patienter tyda på att befolkningen icke lärt att i tid söka läkare.
Generaldirektören betonar till sist, att lasarettets kvalitet är god. De till utvidgningen anslagna medlen anses ha kommit till användning på ett mycket gott sätt. Verksamheten vid lasarettet anses mycket mångsidig och där utföras svåra operationer av olika slag med mycket goda resultat, säger generaldirektören. Vad han sett av personalens tjänstgöring har gett endast anledning till lovord.

Gotlands Allehanda
Onsdagen 30 December 1936
Nr 303

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *