Dödsfall.

I natt afled i Hejde prestgård seniorn bland stiftets prestmän och en af de allra äldste prester i riket, prosten och kyrkoherden i Hejde och Väte församlingar fil. och teol. doktor Johan Gahne i en ålder af nära 95 kr.
Doktor Gahne var född 8 Oktober 1796 i Bäl, blef student i Lund 1813 och promoverades till fil. magister 1820 Prestvigdes i Visby 1826, efter att förut ha tjenstgjort dels som konsistorienotarie, dels som förste apologist och ordinarie kollega vid läroverket. Till Rector Scholæ nämdes han 1827, kallades 1829 till Hejde pastorat, som han tillträdde 1830, hvadan han alltså i 61 år innehaft det samma. Riksdagsfullmäktig för stiftet var först 1839 och 1840 samt äfven senare 1853 och 1856, då han tillika var statsoch bankorevisor. Han tillhörde under sin riksdagsperiod det liberala partiet.
Prosten Gahne lefde under de senare åren af sitt långa lif i stilla tillbakadragenhet, bibehållande dock till det sista ett klart och redligt minne och förstånd. Ännu vid biskopsvisitationen i pastoratet i fjor höll han med ljudande stämma talet för visitator. Han var en sirlig och vördig man, reslig till gestalten och under sin krafts dagar säges han hafva varit Gotlands starkaste karl. Enkling sedan 1857, efterlemnar ban gifta döttrar.
Någon långvarig sjukdom var det icke som släckte prosten Gahues lifsgnista. De senaste dagarne hade han känt sig mindre väl och måste stundtals ligga. Så tillstötte hastigt gultot och i natt lycktades hang lefnad.
Senior bland stiftets persterskap är nu prosten Bergvall i Barlingbo, född 1800.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *