Från landsbygden.

Burgsvik, 10 Febr.
För ett obehagligt uppträde var en gammal man ifrån socknen utsatt för omkring åtta dagar sedan, då han var på väg åt hemmet från en religiös sammankomst, ty då han passerade en gästgifvaregård utkommo derifrån några ynglingar, som genom sitt förars gelseväckande beteende tydligen gåfvo tillkänna att de inmundigat åtskilligt af Bachi safter. Detta föranledde den gamle att till dem ställa några alivarliga ord, hvilket upptogs så illa att gubben blef knuffad ner i landsvägsdiket och der kullkastad, samt tämligen omildt behandlad, ja så att till och med åtskilliga blessyrer erhöllos, hvarefter de värda landsvägsriddarne aflägsnade sig. Påföljande dag infann sig den förfördelade, åtföljd af vittnen, hos den ene af de vilda sällarne, en tjenstedräng i trakten, och tilltalade denne för det begångoa nrottet. Efter många om och men måste drängen slutligen erkänna sitt våldsamma tilltag och ersätta gubben med tio kronor för att slippa bli åtalad på laglig väg.

Vamlingbo, 9 Febr.
Uppbörd af kronoutskylderna hölls för första gången i skolhuset härstädes sistl. fredag, dervid, till heder för de skattskyldige, kan antecknas att nära nog inga rester vid uppbördens slut förefunnos. Åtskilliga handlande, såsom krukomakare, bleckslagare, smeder och konfektförsäljare hade äfven infunnit sig, hvilka ock erhöllo en ej så ringa tribut af de närvarande för sina alster. Dermed var allt godt och väl, men sedan bondgubbarne här och kvar förplägat sig litet, högtiden till ära, blef en af dem, som brukar vara tämligen hetlefrad, gramse på sin granne, och ett, tu, tre var det genast lufvatag, dervid en tredje, som ville afstyra oväsendet, blef invecklad i saken och erhöll diverse skråmor så att blodvite uppstod. Sedan värden på stället omsider föst ut orostiftaren, vardt det åter stilla lugnet.

Godt om sågtimmer finnes för närvarande vid socknens tvänne sågverk, tack vare de svåra orkanstormarne i höstas, oaktadt många af landtmännen ej ens äga en enda »pinne» hvarken till såg- eller bygnadstimmer, och klent nog till bränsle. De senare har ock i hög grad börjat begagna torf till att värma sig vid, som de på sommaren med maskin upptagit i myrarne, der god tillgång på denna vara förefinnes.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *