Polhem,

vår nya Gotlandsångare ligger nu, då detta läses, färdig att om några dagar från Stockholm afgå hit till Visby på sin första tur. I går företogs med ångaren prof och besigtningsresa utåt Saltsjön, hvarvid bolagets direktion, som för ändamålet upprest härifrån, medföljde.
Ända in i sista stund pågingo arbetean ombord å fartyget, och en och annan småsak torde måhända ännu fionas att fullborda eller ändra. Efter hvad det nu vill synas och om man får döma innan man sett hvad fartyget verkligen duger till, har Södra varfvet all heder af sitt arbete.
Om den ärade läsaren har lust att i förväg göra ett besök på »Polhem» och orientera sig litet ombord för kommande angenäma resor, be vi endast att han under några ögonblick ville följa oss.
Vi stiga då vid Räntmästaretrappan på en liten ångslup, som hastigt nog för oss till varfvet på söder. Vi få af den beskäftige gamle kaptenen veta att Polhem ännu ligger i dockan och att det är en riktig bussig båt. Se, detvethan, som sett den under flere månader väl tjuga gånger om dagen.
När vi stiga i land bland kolhögarnae och vedstaplarne vid varfvet, står kapten Smitterberg och tillviftar oss ett gladt välkommen, hvarpå han menande pekar ipåt dockan:
— Der ligger han!
Två hvita, nyfernissade, akterstagade master resa sig i höjden och midt emellan dem den svarta skorstenen, hvars röda bälte med det hvita »G»-et genast sqvallrar om, att just der ligger Gotlands ångfartygsbolags nya ångare. Då vi kommit närmare, se vi det brunmålade skrofvet, som höjer sig högt öfver vattenytan.
Vi taga först en öfverblick utvändigt. »Polhem» är måhända ej ett för sjömannens öga lika vackert fartyg som »Gotland». Det är kanske väl bredt och fylligt i förhållande till lävgden. Denna zenare betingas dock af den väg »Polhem» har att gå, ty vore den bara några fot längre kom den ej igenom Södertelge kanal. Den något fylliga fören hvilken nödvändiggöres af båtens egenskap som blifvande isbrytare, lär dock ej hindra farten, endast ge fartyget ökad stadga. Starkt ser det också ut. De tro plåtarne i vattengången äro ej mindre än 5/8 tum tjocka, de öfriga 1/2 tum, d. v. s. det starkaste materiel, som öfverhufvud taget brukas vid båtbyggande, bar här användts.
Färgen på båten är den samma som på Gotlandsbolagets öfriga ångare, med namnet i gråblå färg på sidorna och i fören, der också Gotlands vapen finnes anbragt.
Vi stiga ombord. Der bultas och hamras, målas och fejas, på däck och isalonger. Så gå vi upp på det öfre däcket, hvilket i likhet med hvad fallet är på »Tjelvar» och »Klintehamn», sträcker sig utöfver hela fartyget, som sålunda är alldeles täckt, Häruppe promenerar man ogeneradt från fören till aktern. På ömse sidor om styrhytten leda stora luckor ned till mellandäcket och dessutom finnas förut nedgångar till matsalongen.
Styrbytten är stor och rymlig och främre delen af den samma, der rorgängaren har sin plats, är högre än den öfriga delen, så att ratten har sin plats på en upphöjniog, hvilket naturligtvis är af fördel vid styrningen.
Näst intill ligger befälhafvarens vakthytt — om man så får säga. Den är smakfullt och elegant inredd. D-koreringen är hållen i ljusa färger, gulhvita marmorerade fyllningar och ramstycken i mahogny. Möblerna äro klädda med röd schagg, gardinerna af moderat blommigt mönster.
Ännu en hytt, rökhytten, är inrymd i denna bygoad. Här äro väggarne målade i gult och ljust gröngrått och fyllningarna prydas af 6 väl och artistiskt utförda vyer från Visby, nämligen vattenfallet i palisaderna, den nya D. B. V.-vägen, St. Nikolaus, Visby hamn, vägbrytaren samt ett parti af Botaniska trädgården, sedd från Tranhusgatan, med paviljongsbygnaden och landssekreterare Hambreei hus. Sofforna här äfvensom gardinerna äro mörkröja.
Sksom någonting praktiskt kan framhållas att på bägge sidor om hela denna hyttbygnad löpa ledstänger at trä, hvilka nog torde komma att anlitas i sjögånvg, då det ej blir så godt att stå på benen utan stöd.
Damernas salong, likaledes belägen på öfverdäck, är magnifik med sin Jjasa, hvitgröna färg med guldomeringar. Ät ven här mötes ögat af vackra små vyer öfver allt, såsom portalen i St. Klemens, Bollingska huset, Fridbem och Lärbro kyrka m. fl., hvilkas motiv ej äro hämtade från Gotland. Den djupblå schaggen på de beqväma sofforna harmonierar väl med det hela, likaså de dyrbara gardinerna af brokigt guldväfdt tyg under gyllene kornischer. En trymå och ett elegant salongsbord fullända inredningen.
Innan vi lemna öfverdäck gå vi upp på kommandobryggan och betrakta derifrån ett ögonblick utsigten. Bryggan ligger i jämnhöjd med taket på däcksbytterna samtär stor och rymlig och tjenstgör på samma gåog som tak midskepps. Akteröfver flnnes också tak, och rundt kring fartyget löper, likaledes akteröfver, en barrier af flätad ståltråd, hvilken ser prydlig och smäcker ut.
Några ögonblicks hvila i damsalongen. Utanför den samma är anbragt ett slags tambur med dörrar åt båda sidor samt en solid mahognytrappa ner till aktersalongen. I fonden öfver trappan blickar oss här till möte den af artisten Sven Rosman skulpterade bysten af Polhem. Den står på en konsol, hvilken uppbäres af en skäggig tomte, ridande på en drake Dor tar bysten sig bra ut och det är stil i anordningen.
Aktersalongen, dit vi nedstiga på den ofvan nämda spiraltrappan, är stor och rymlig, hållen i hvitt och guld. På hvarje sida ligga fem hytter. Dessa som alla äro stora, 6 fot 4 tum långa, äro beqvämt inredda med de nödvändiga möblerna af nyaste och mest praktiska konstruktion.
Ywterväggarne i samtliga bytterna äro madrasserade, hvilket vintertiden väl kommer att göra dem mera jämt varma än annars fallet plär vara på vinterbåtarne. Icke sparande på kostnaden, har man också till hvarje bädd anskaffat ena mjnk tagelmadrass, så att på »Polhem» kan man hvila lika beqvämt som i den bästa franska säng.
På hvarje hyttdörr äfvensom å fälten mellan dessa ha vi återigen en mängd af dessa små vyer, med hvilka man varit så frikostig på »Polhem» och hvilka så pryda sin plats. Här se vi sålunda inloppet till Stockholm från Mälarsidan, Hobergsgubben, Landsorts fyr, St. Olofs rnin, Minnesstenen å Visborgs slätt, St. Karin, Visby domkyrka, södra delen af Strandgatan i Visby, strandpromenaden, ringmuren, sedd från ett par olika ställen, Jungfrutornet, Klinte kyrka, Södertelje kanal m. fl. Salongen är verkligen ståtlig.
Rymlig och vacker är äfven försalongen, och under densamma finnes en stor, beqvämt inredd källare. På mellandäck äro på stybords sida belägna kaptenens maskinisternas och styrmannens hytter, alla solidt och beqvämt inredda. Utanför styrmannens bytt finnes en särskild pakethytt. På babords sida ligga ytterligare tre passagerarehytter, alldeles lika dem i aktersalongen, så att »Polhem» såluada har plats för 26 första klassens passagerare, utan att räkna platserna längst akterut i salongsrundeln.
Det synes nogsamt att man vid byggandet och inredandet af denna vår nya Gotlandsångare sökt tillgodogöra sig allt det bästa och mest tidsenliga i denna väg. Och man tyckes ha nått ett godt resultat. Ty äfven om man mycket noga skärskådar allt fins det knappast något, som man skulle vilja ha på annat sätt, För blifvande trafikanters beqvämlighet ha hvarken möda eller kostnader sparats, och »Polhem» skall helt säkert visa sig vara en heder såväl för den verkstad som levererat fartyget som för det bolag, i hvars tjenst det skall arbeta.
Vid redan företagna profresor har den 100 effektiva hästkrafter starka maskinen visat sig arbeta väl och kraftigt utan att skaka fartyget. Den fart, som hittills nåtts, har utgjort 11,78 knop. Garanterade äro som bekant 12 1/4 koop, och tvifvelsutan nås också den farten, när maskinen hunnit arbeta sig i gång riktigt.
Och när nu »Polhem» om lördag morgon löper in i Visby hamn, då gå vi säkert man ur huse för att mottaga och välkomna honom. Sedan torde vi under nästaveckas lopp blii tillfälle att litet hvar riktigt pröfva på fartyget, ty meningen lär vara att nästa onsdag, om vädret är vackert, göra en lusttur från Visby utåt hafvet med detsamma.

Gotlands Allehanda
Måndagen 17 Juni 1889
N:r 68

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *