Från landsbygden.

Södra Gotland, 16 Dec.
Afslutning och invigning.
Femtonde December 1887 var i en mening en bemärkelsedag i Hablingbo Folkskolas historia: ty på samma gång den första offantliga afslutning då skedde i det under året uppförda nya folkskolehuset (som godt täflar med de härute på södret uppförda öfriga), var denna dag äfven ett slags invigning af den nya folkskolan, der skolrådets ordförande begagnade tillfället att till föräldrarna och särskildt mödrarna, — hvilkas inflytande i hemmet är af en så stor betydelse — ställa många behjertansvärda ord, så äfven till lärare och barn.
Äfven läraren höll för att lemna bidrag till dagens. betydelse ett föredrag om Folkskolans vigt och betydelse för det uppväxande slägtet. Sedan föreläsaren genomgått de olika ämnenas betydelse särskildt inom minimikurser, framhölls att skolan väst kyrkan bidragit till folkupplysningens höjande. Föredraget var äfven uttryck för ett hjertligt tack till skolrådet och dess ordförande, bygnadsstyrelse och byggmästare och öfriga församlingsmedlemmar och slöt med ett Gud välsigne den svenska folkskolan och dess ungdom hvarpå några sångnummer med orgelackompanjement utfördes i det präktiga musikrummet.
Vid sammanträdet efter den offentliga afslutningen begagnade sig en af skolrådsledamöterna af tillfället säga några uppmuntrande ord till den på platsen i skolans tjenst sedan 25 år arbetande läraren, önskande Honom att med helsa och oförminskade krafter tåligt och allvarligt sträfva i sitt kall de återstående åren till pensionsåldern.

Småskolan
i samma socken afslutade ofvannämde dag å eftermiddagen äfven sin verksamhet för året med vid 2-tiden hållen examen för första gången i den nyinredda småskolan med de till antalet 33 eleverna. Sedermera togs slöjdskolans framlagda arbeten i betraktande; der förefunnos en mängd vackra prof å linnesöm, stickning, virkning och stramaljarbeten; särskildt granskades linnesömmen, hvardfver alla uttalade sin belåtenhet, bland andra prof ådrogo sig ett par (af en 12-årig flicka) väl sydda pallöfverdrag o. s. v. uppmärksamheten.
— Slöjdskolans elever (flickor) ha under året varit 37, deribland 21 från folk- och 16 från småskolan, hvilka två eftermiddagar i hvarje vecka erhållit undervisning.
Det förra folkskolehuset, som nu inrymmer småskolan, torde vara i sitt slag den rymligaste bland stiftets småskolor.

Försäkra kreaturen.
Dessa ord blifva aldrig för ofta upprepade, ty de uppmärksammas icke af de många djurägaren förrän olyckan varit framme, Så inträftade för några dagar sedan vid en bondgård i Hablingbo tillbud till olycksfall. Hästarne voro alla för en stund utsläpta å gården att motioneras, då plötsligt ett sto råkade att hoppa tvärt på den befintliga täckta brunnen med den påföljd att brunsbeklädnaden brast för tyngden af djuret, som ögon= blickligen nedstörtade och gick baklänges till botten i den djupa brunnen. Nu blef det något att göra för de å gården varande männen och gårdsfolket anropades äfven, brunsbeklädnaden afrefs genast till jordytan och en person måste nedstiga å en stege för att hålla djurets hufvud uppe öfver vattenytan, rep och spakar måste undersättas för att såmedels rädda det arma offret, hvilket etter mycken möda och svårt bergningsarbete till sist lyckades. I motsatt fall hade stor förlust uppstått för djurets ägare, ty stoet var oförsäkradt.

Gotlands Allehanda
Måndagen 19 December 1887
N:r 101

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *